Αρχείο

Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Σα. Ιαν 18th, 2025

Αίγυπτος: Ψευδείς οι ισχυρισμοί της Τουρκίας

Το Κάιρο διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι προτίθεται να συζητήσει και να συμφωνήσει μαζί της για την κατάσταση στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και, πολύ περισσότερο, να οριοθετήσει διμερώς τις θαλάσσιες ζώνες στην περιοχή. Ξεκαθαρίζει δε, απαντώντας στις σχετικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του Χουλουσί Ακάρ και του Ιμπραήμ Καλίν, ότι κάθε διαπραγμάτευση πρέπει να περιλαμβάνει επίσης την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αυτό προκύπτει από ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Arab News και επικαλείται αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές. Το ίδιο ρεπορτάζ υπενθυμίζει ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι, επικοινώνησε πρόσφατα τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό και επαναβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες.

Παράλληλα, το Κάιρο συνεχίζει να απορρίπτει το σύμφωνο ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη για τον καθορισμό των ΑΟΖ των δύο χωρών. «Η αιγυπτιακή πλευρά παραμένει πιστή στη θέση που απορρίπτει τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες η οποία υπογράφηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης και την Άγκυρα», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές.

«Ο σεβασμός της Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα των μεσογειακών χωρών δεν είναι κάτι νέο και οι προσπάθειες της Τουρκίας να ισχυριστεί πως οι δύο χώρες έχουν συζητήσει σχετικά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», προσθέτει – υπενθυμίζοντας, επίσης, ότι και πέρυσι, ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει την πρόθεση της Άγκυρας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Κάιρο.

«Οι έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε περιοχές τις οποίες διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες», σημειώνει επίσης το ρεπορτάζ της Arab News.

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο  με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

 Αφορμή της επίσκεψης ήταν ο σοβαρός προβληματισμός που προκάλεσε στην Αθήνα το γεγονός ότι η Αίγυπτος έδωσε άδεια στην Τουρκία για έρευνες υδρογονανθράκων σε ένα θαλάσσιο τεμάχιο νοτιοανατολικά της ζώνης όπου η Αθήνα και το Κάιρο έχουν συνομολογήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Το επίμαχο οικόπεδο «W18» εφάπτεται στην περιοχή όπου η Αγκυρα διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα και έχει μονομερώς προσδιορίσει ως οριογραμμή της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως σημειώνεται, το οικόπεδο «W18» εκκινεί από το τελευταίο σημείο της ελληνο-αιγυπτιακής οριοθετημένης ΑΟΖ και εκτείνεται ανατολικά πέραν του 28ου μεσημβρινού, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για πιθανή αναγνώριση εκ μέρους της Αιγύπτου της «γραμμής Ερτζιγές», η οποία αγνοεί ουσιαστικά πλήρως τα ελληνικά δικαιώματα στο σύμπλεγμα του Καστελλορίζου.

Μετά το Κάιρο, ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Συμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, κατά τη συνάντηση των δύο Υπουργών, θα εξεταστούν δύο ζητήματα: Το ένα είναι ο συντονισμός στο Κυπριακό, δεδομένου ότι τη Δευτέρα θα βρίσκεται στη Λευκωσία η ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, και η οποία την Τετάρτη θα επισκεφτεί την Αθήνα, όπου θα έχει μια σύντομη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Το δεύτερο ζήτημα που θα συζητηθεί κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στη Λευκωσία, είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 22 Μαρτίου, αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο θα υποβληθεί η έκθεση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *