Σε συνέχεια του ρεπορτάζ μας για το τι λένε οι Βουλευτές της Α και Β Πειραια για το εργασιακό νομοσχέδιο και μετά τις απαντήσεις των Χριστόφορου Μπουτσικάκη, Γιάννη Ραγκούση, Φωτεινής Μπακαδήμα σειρά είχε να σχολιάσει και ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β Πειραιά, Δημήτρης Μαρκόπουλος.
Όπως τονίζει:
Μια γενναία πρωτοβουλία Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας είναι μία τολμηρή όσο και γενναία νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία φιλοδοξεί να νοικοκυρέψει το υπάρχον καθεστώς στα εργασιακά και παράλληλα να εισαγάγει εκσυγχρονιστικές τομές στην αγορά εργασίας. Αποτελεί μία καινοτόμο νομοθετική πρωτοβουλία με ξεκάθαρο φιλεργατικό πρόσημο και απόλυτα προσαρμοσμένη με τα νέα δεδομένα που επικρατούν πλέον στον χώρο της εργασίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την τηλεργασία.
Το 8ωρο, το πενθήμερο και το 40ωρο, όχι μόνο δεν καταργούνται όπως εμμονικά διατείνεται σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά απεναντίας κατοχυρώνονται έτι περαιτέρω. Εισάγεται για πρώτη φορά η εφαρμογή του μέτρου της ψηφιακής κάρτας εργασίας προκειμένου να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα της μαύρης εργασίας και των αδήλωτων υπερωριών. Αναβαθμίζεται η Επιθεώρηση Εργασίας μετατρεπόμενη σε Ανεξάρτητη Αρχή. Θεσπίζεται η δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας και μόνο ύστερα από αίτηση του εργαζομένου, γεγονός που αποτελεί και την ασφαλιστική δικλείδα προκειμένου να μην υπάρξουν φαινόμενα καταχρηστικής εφαρμογής. Επίσης, μία ακόμα μέριμνα υπέρ των εργαζομένων αποτελεί και η θέσπιση για όσους εργάζονται σε καθεστώς τελεργασίας, του δικαιώματος της «αποσύνδεσης», δηλαδή της δυνατότητας του εργαζομένου να μην παρέχει εργασία μετά την λήξη του ωραρίου του ακόμα και όταν τον καλεί ο εργοδότης του.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζοντας τον ρόλο του πατέρα στην ανατροφή των τέκνων με όρους ισοτιμίας, θεσπίζει άδειες πατρότητας 14 ημερών μετά την γέννηση και 2 μηνών για ανατροφή τέκνου με αποδοχές, προς τον σκοπό επίτευξης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής. Επίσης, διευρύνονται οι λόγοι που καθιστούν άκυρη μία απόλυση, αντιστρέφοντας μάλιστα το βάρος της απόλυσης, σύμφωνα με το οποίο, και αντίθετα με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα, θα πρέπει πλέον ο εργοδότης να αποδείξει ότι έχει δίκιο. Στο ίδιο πνεύμα, περιλαμβάνεται πρόβλεψη για την καταπολέμηση της εργασιακής βίας, ενώ όσον αφορά τις ρυθμίσεις που αφορούν τον χώρο του συνδικαλισμού, παρέχεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, απαγορεύεται η παρεμπόδιση εργαζομένων, οι οποίοι κατά την διάρκεια απεργίας επιθυμούν να εργαστούν και προβλέπεται προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης λειτουργίας κατά την διάρκεια απεργίας σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ζωτική σημασία για το κοινωνικό σύνολο.
Η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου αποτελεί ένα άλμα προς το μέλλον, οι δε κραυγές περί εργασιακού μεσαίωνα δεν αφορούν τις προτεινόμενες διατάξεις αλλά την εποχή στην οποία θέλουν να κρατήσουν δέσμια την αγορά εργασίας, όσοι έχτισαν καριέρες ομνύοντας στο όνομα της εργατιάς.