Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του βουλευτή Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Τρύφωνα Αλεξιάδη, ως εκπροσώπου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, στο 38ο Ετήσιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α).
Αναφερόμενος στην φορολογική πολιτική για τα ακίνητα την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε:
· σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ – φόρο τον οποίο δεν επέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά άλλες πολιτικές δυνάμεις και τον οποίο αύξησαν υπέρογκα και άδικα – «εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον αυξήσαμε το διάστημα 2015-2019 ούτε ένα ευρώ. Κάθε χρόνο προσπαθούσαμε έστω και λίγο τα πρώτα χρόνια, περισσότερο τα άλλα, να τον μειώνουμε. Η μεγαλύτερη μείωση από τότε που εφαρμόστηκε ο νόμος έγινε το 2019»
· σχετικά με τα ανείσπρακτα μισθώματα «δώσαμε λύσεις, υιοθετώντας την πρόταση της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. και νομοθετώντας την αναβολή φορολογίας ενοικίων, παρά την πολύ δύσκολη περίοδο κατά την οποία υπήρχαν πολλές πιέσεις για πολλά άλλα θέματα»
· τη νομοθέτηση της ένταξης των ιδιοκτητών ακινήτων χωρίς περιουσιακά κριτήρια στη ρύθμιση των 120 δόσεων
· τη νομοθέτηση για το νέο τότε φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων (airBnB) με τρόπο που να μπορούν να αναπτυχθούν αποδοτικά για την κοινωνία και τη χώρα.
· τη ρύθμιση χρεών που αφορούσαν θέματα δημοτικών τελών, καθαριότητας και φωτισμού πολλών ετών και την απαλλαγή για τα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν κα δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, κάτι που δεν προβλεπόταν ποτέ στο προηγούμενο καθεστώς των δημοτικών τελών.
· τις παρεμβάσεις στο εθνικό κτηματολόγιο και τη διαδικασία σύνταξης με γρηγορότερους ρυθμούς των δασικών χαρτών
· τη μεταρρύθμιση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου υπέρ των πολιτών, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις θέσεις της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α, απαλλάσσοντας τους πολίτες από σημαντικά οικογενειακά και γραφειοκρατικά βάρη
Στη συνέχεια ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης έθεσε ερωτήματα προς το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που αφορούν την αδιευκρίνιστη στάση της στα ερωτήματα παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, όπως “για παράδειγμα το αν για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, θα υπάρχουν περιπτώσεις όπου θα δηλωθούν εισοδήματα που δεν έχουν εισπραχθεί μέσα στο 2020”. Επιπλέον ζήτησε διευκρινήσεις ως προς την ανισοκατανομή φορολογικών βαρών που διαφαίνεται σε άρθρα του φορολογικού νομοσχεδίου που βρίσκεται προς συζήτηση στη Βουλή και τα οποία ευνοούν τους ιδιοκτήτες πολύ μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι τους μικροϊδιοκτήτες.
Κλείνοντας ο Τρ. Αλεξιάδης μίλησε για την ανάγκη παρέμβασης του δημοσίου “με τρόπο που να ενισχύσει κυρίως τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, και όχι τα μεγάλα και τα πολύ μεγάλα και νομίζω ότι σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση δεν είναι προτεραιότητα να ωφεληθούν κυρίως οι τράπεζες και οι μεγάλες εταιρείες που κατέχουν ακίνητα, αλλά να βοηθηθούν οι πολίτες αυτοί οι οποίοι πλήρωσαν το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης και πληρώνουν την κρίση της τωρινής περιόδου”.