Αρχείο

Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Σα. Ιαν 18th, 2025

Ανδρουλάκης: «Nαι στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας – Ο κύριος Μητσοτάκης θα έπρεπε να μας είχε ενημερώσει»

Αν αυτά που ανακοινώθηκαν τώρα ως κυρώσεις, ήταν στο τραπέζι μερικούς μήνες πριν την εισβολή στην Ουκρανία, «ίσως τα πράγματα να μην είχαν πάρει την τραγική αυτή τροπή»: αυτό υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, ζητώντας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να μην καθυστερούν άλλο με τα εργαλεία άμυνας και ασφάλειας, αλλά και τη θεσμική ολοκλήρωση ενιαίας εξωτερικής πολιτικής. Κατά συνέπεια, συμπέρανε, «τώρα κρίνεται η φυσιογνωμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ξεκίνησε τη συνέντευξή του από τη μεταφορά μιας συζήτησης που είχε μερικούς μήνες πριν, με αντικείμενο την κοινή εξωτερική πολιτική: όταν, συγκεκριμένα, ο Ν. Ανδρουλάκης έβαλε το θέμα το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ο Ζ. Μπορέλ τού απάντησε, «και τι θέλετε να γίνω, Πάπας Πίος; Να ξεκινήσω Σταυροφορία απέναντι στους Οθωμανούς;». Με τον Έλληνα ευρωβουλευτή να του ανταπαντά ότι δεν του ζητά κάτι τέτοιο, αλλά λειτουργεί (ο ευρωπαίος αξιωματούχος) ήδη ως Πόντιος Πιλάτος.

Τούτων δοθέντων, «η συμπεριφορά του κ. Μπορέλ και των γραφειοκρατών των Βρυξελλών έδωσαν περιθώριο σε ηγέτες τρίτων χωρών που λειτουργούν με δεσποτικούς όρους να βλέπουν την Ευρώπη ως φόρουμ συζήτησης, το οποίο δεν μπορεί να επιβάλει τις αξίες του, σταθερότητα, ευημερία, ειρήνη, στην ευρύτερη περιοχή». Και, εν προκειμένω, αν αυτά που ανακοινώθηκαν ως κυρώσεις, ήταν στο τραπέζι μερικούς μήνες πριν την εισβολή στην Ουκρανία, «ίσως τα πράγματα να μην είχαν πάρει την τραγική αυτή τροπή», συμπέρανε ο Ν. Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, «πρέπει να προχωρήσουμε γρηγορότερα στην πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης αποκτώντας εργαλεία που θα διασφαλίζουν όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς», ανέφερε επικαλούμενος, επιπλέον, την ελληνική εμπειρία προκλήσεων από μια τρίτη χώρα, όπως είναι η Τουρκία -και παρότι δεν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση των δύο καταστάσεων, όπως είπε.

Στο θέμα των κυρώσεων, τις χαρακτήρισε «πάρα πολύ αυστηρές», ειδικά το SWIFT θα δημιουργήσει τεράστια ζητήματα στη ρωσική οικονομία, εκτίμησε και πρόσθεσε: «Βλέπουμε για πρώτη φορά τη Γερμανία να παίρνει αποφάσεις για ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα -και το σύνολο του πολιτικού κόσμου να το υποστηρίζει. Βλέπουμε για πρώτη φορά να ενεργοποιείται ο ευρωπαϊκός μηχανισμός για την ειρήνη, ένα διακρατικό ταμείο 27 χωρών, (…) βλέπω πολλά κράτη να στέλνουν οπλισμό εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια – όλα αυτά δεν τα φανταζόμασταν πριν μερικές εβδομάδες. Είναι ένα σοβαρό πρώτο βήμα, πρέπει όμως να υπάρχει μια ολοκληρωμένη πολιτική, δηλαδή εργαλεία μόνιμου χαρακτήρα», υπογράμμισε επίσης και συμπλήρωσε:

«Ο ευρωστρατός δεν μπορεί να είναι μια συζήτηση σε ένα πολύ μακρινό χρόνο υλοποίησης, αυτά τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν». Ενώ ταυτόχρονα με τα εργαλεία άμυνας και ασφάλειας, «χρειαζόμαστε και θεσμική ολοκλήρωση που θα επιτρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες της ενιαίας εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο Ν. Ανδρουλάκης που συμπλήρωσε με έμφαση: «τώρα κρίνεται η φυσιογνωμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πώς θέλουμε να μας βλέπουν στον κόσμο. Δεν θέλω η Ευρώπη να είναι ιμπεριαλιστική δύναμη αλλά πρέπει να αποκτήσει τα εργαλεία που θα περιφρουρήσουν την ειρήνη και την ευημερία. Είμαστε ένα ειρηνικό project, η Ευρώπη έγινε στις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (…) Ο κόσμος έχει κουραστεί πια από τις συμβολικές πράξεις, να πάρουμε στρατηγικές αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της χώρας μας, «η Ελλάδα πρέπει να είναι με την πλευρά της Ε.Ε., είμαστε μια ισότιμη χώρα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση όπως και όλα τα ευρωπαϊκά κράτη», τόνισε ζητώντας «να πρωταγωνιστήσουμε στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων». Με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο άμυνας και ασφάλειας δημιουργεί άλλες συνθήκες στις προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία είναι χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ.

Ενώ στο ερώτημα αν συμφωνεί με την αποστολή στρατιωτικού υλικού εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, σημείωσε κατ’ αρχάς πως «ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς». Το κρίσιμο, σύμφωνα με τον Ν. Ανδρουλάκη, είναι «με ποια πλευρά είμαστε, δεν είμαστε μια χώρα που έχει αντιπαλότητα με το ρωσικό λαό», καταδικάζοντας για άλλη μια φορά την ενέργεια, όπως είπε, του Προέδρου της Ρωσίας να εισβάλει σε μια χώρα και «να οδηγήσει την Ευρώπη, την ανθρωπότητα, την Ουκρανία και το λαό της Ρωσίας σε μια τεράστια περιπέτεια». Ενώ, κλείνοντας τη σχετική αναφορά, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δέκα ομογενών, που έχασαν τη ζωή τους.

Στο ενεργειακό μέτωπο, τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έθεσε την προτεραιότητα, το Ταμείο Ανάκαμψης να γίνει «ένα στρατηγικό εργαλείο που θα έχει στόχο την, σε μεγάλο βαθμό, ενεργειακή αυτονομία της χώρας -κι αυτό πρέπει να γίνει. Με μεγάλη επένδυση στο δίκτυο, με αύξηση της διασυνδεσιμότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Επικαλέστηκε δε, το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία μειώνοντας τα πυρηνικά και το λιγνίτη, δεν αύξησε το φυσικό αέριο, αλλά αύξησε τις ΑΠΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *