Αρχείο

Ιούλιος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Τρ. Ιούλ 29th, 2025

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σήμερα στη Βουλή η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή – Στο κάδρο Βορίδης και Αυγενάκης

Ολομέλεια της Βουλής – Συζήτηση για Εξεταστική Επιτροπή ΟΠΕΚΕΠΕ

Στη Βουλή η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Προκαταρκτική κατά Βορίδη και Αυγενάκη

Ημέρα κρίσης για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και λήψη απόφασης η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, την οποία υπογράφουν 60 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Η διαδικασία ξεκινά στις 9 το πρωί και αναμένεται να λάβουν τον λόγο τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης.

Η πρόταση έχει στόχο να διερευνήσει όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, με στόχο –όπως σημειώνεται– «την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του συστήματος πληρωμών των αγροτικών ενισχύσεων».

Η συζήτηση θα περιλαμβάνει δύο κύκλους τοποθετήσεων: των εισηγητών των κομμάτων και ενός ανεξάρτητου βουλευτή στον πρώτο, και συνολικά 15 βουλευτών στον δεύτερο. Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι έχουν δικαίωμα παρέμβασης, ενώ η πρόταση για την Εξεταστική θα τεθεί σε φανερή ονομαστική ψηφοφορία, η οποία απαιτεί τουλάχιστον δύο πέμπτα των βουλευτών για να εγκριθεί (τουλάχιστον 120 θετικές ψήφοι).

Αν εγκριθεί, ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης θα προτείνει τον αριθμό των μελών της Επιτροπής ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων και θα δοθεί συγκεκριμένη χρονική προθεσμία για την υποβολή πορίσματος. Η Εξεταστική Επιτροπή θα διαθέτει ανακριτικές αρμοδιότητες, δικαίωμα αυτοψιών, αιτήσεων για έγγραφα και καταθέσεις, ενώ μπορεί να συνεργαστεί με δικαστικούς λειτουργούς.


Προτάσεις Προκαταρκτικής Επιτροπής για Βορίδη και Αυγενάκη

Την Τετάρτη θα διεξαχθεί ξεχωριστή συζήτηση για δύο ακόμη πολιτικά “καυτές” προτάσεις: τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής κατά των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υπογεγραμμένη από τον Νίκο Ανδρουλάκη και 34 βουλευτές, αναφέρεται σε συνέργεια σε απιστία κατ’ εξακολούθηση και ηθική αυτουργία σε απιστία, για καταχρήσεις άνω των 120.000 ευρώ. Αναφέρονται επίσης έντονες πιέσεις για αποδεσμεύσεις υπόπτων ΑΦΜ και παράνομες καταβολές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Από την πλευρά τους, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά ζητούν διερεύνηση για κακουργηματική απιστία κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε., με συνυπογραφή από τους αρχηγούς των δύο κομμάτων. Σημειώνεται ότι οι ζημίες, σύμφωνα με τη δεύτερη πρόταση, υπερβαίνουν και πάλι το όριο των 120.000 ευρώ.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με μυστική ψηφοφορία επί ενιαίου ψηφοδελτίου. Για την έγκριση απαιτούνται τουλάχιστον 151 θετικές ψήφοι, διαφορετικά οι προτάσεις απορρίπτονται και δεν μπορεί να κατατεθεί νέα πρόταση με τα ίδια πραγματικά περιστατικά.


Ένα σκάνδαλο με πολλές ουρές

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται εδώ και μήνες στο επίκεντρο αποκαλύψεων και καταγγελιών, που αφορούν σε παράνομες πληρωμές αγροτικών ενισχύσεων, επιχορηγήσεις-μαϊμού και πελατειακές σχέσεις. Το πολιτικό βάρος είναι πλέον τεράστιο, καθώς στη δημόσια σφαίρα τίθεται θέμα διαχείρισης εκατομμυρίων ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων και ενδεχόμενης πολιτικής συγκάλυψης.

Η έκβαση της σημερινής ψηφοφορίας αλλά και της αυριανής, για τις Προκαταρκτικές, αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον τόσο από τα κόμματα όσο και από τον αγροτικό κόσμο που παρακολουθεί με ανησυχία την απαξίωση ενός κρίσιμου μηχανισμού στήριξής του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *