Να μη μειωθούν τα ελάχιστα ποσοστά εισακτέων των πολυτέκνων και των τριτέκνων στον δημόσιο τομέα ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών.
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρει ότι η προβλεπόμενη μείωση στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών των ελάχιστων ποσοστών, από 15% σε 10% για τους πολύτεκνους και τα παιδιά τους και από 10% σε 5% για τους τρίτεκνους και τα παιδιά τους έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των οργανώσεων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών της χώρας ως αντίθετη στη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τη δημιουργία της οικογένειας στο πλαίσιο και της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος. Τοι πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
ΘΕΜΑ: «Μείωση των ελάχιστων ποσοστών διοριστέων στο Δημόσιο για πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες»
Στο Άρθρο 11 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) – Αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα» που τέθηκε σε διαβούλευση από τις 16 έως και τις 30-11-2020 προβλέπεται μείωση του ελάχιστου ποσοστού των πολυτέκνων και των τέκνων τους καθώς και των τριτέκνων και των τέκνων τους επί του συνόλου των διοριστέων στον δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του Άρθρου 11, το ελάχιστο ποσοστό επί του συνόλου των διατιθέμενων προς διορισμό υποψηφίων ορίζεται στο 10% για πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων και στο 5% για τρίτεκνους και τέκνα τριτέκνων, όταν τα ποσοστά που ισχύουν βάσει της παρ. 1 του άρθρου 25 του νόμου 4440/2016 είναι 15% για τους πολύτεκνους και τα παιδιά τους και 10% για τους τρίτεκνους και τα παιδιά τους. Στο ίδιο άρθρο του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου προβλέπεται προσαύξηση της βαθμολογίας υποψηφίων των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ κατά 5 μονάδες για πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων και κατά 3 μονάδες για τρίτεκνους και τέκνα τριτέκνων.
Εκπρόσωποι των οργανώσεων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών της χώρας μας έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους ως προς τη μείωση του ελάχιστου ποσοστού εισακτέων στον δημόσιο τομέα, επισημαίνοντας ότι η αποδυνάμωση του συγκεκριμένου μέτρου δεν συνάδει με τη δεδηλωμένη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τη δημιουργία της οικογένειας, στο πλαίσιο και της αντιμετώπισης του δημογραφικού ζητήματος.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, να μη μειώσει τα ελάχιστα ποσοστά εισακτέων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών και των τέκνων τους στον δημόσιο τομέα,
Εάν προτίθεται να εξετάσει την επαύξηση της μοριοδότησης υποψηφίων των παραπάνω κατηγοριών.