Αρχείο

Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Σα. Ιαν 18th, 2025

Σακελλαροπούλου σε Τσίπρα : Σε σύγκριση με άλλες χώρες, η Ελλάδα τα έχει πάε καλά ως τώρα στη διαχείριση της πανδημίας

Εως τώρα ο Αλέξης Τσίπρας είχε συγκρατηθεί. Ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας –από την πρότασή του για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, μέχρι τις διαμαρτυρίες του για το τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη– μόνο απευθείας: στη Βουλή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή με ανακοινώσεις και δηλώσεις. Τώρα όμως χρησιμοποίησε μια επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκειμένου να κάνει αντιπολίτευση και να περιγράψει την Ελλάδα ως μια χώρα που, ούτε λίγο ούτε πολύ, βρίσκεται στο έλεος της Covid-19 εξαιτίας της κυβέρνησης!

Tόσο μπροστά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις καθιερωμένες και συνήθως τυπικές δηλώσεις για τις τηλεοπτικές κάμερες, όσο και μετά έξω από το Προεδρικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πορεία της επιδημίας και για τα χιλιάδες θύματα.

Είπε ότι οι εμβολιασμοί δεν προχωράνε καθόλου καλά –αγνοώντας προφανώς ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γαλλία, Ολλανδία) παρατηρείται χειρότερη καθυστέρηση– ενώ υποστήριξε ότι τα εμβόλια δεν φτάνουν για όλους! Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να αναζητήσει περισσότερα εμβόλια με διμερείς συμφωνίες, εκτός πλαισίου Ευρωπαϊκής Ενωσης (με τη Ρωσία του Πούτιν άραγε;) και να πιέσει την ΕΕ να πάρει τις πατέντες από τις φαρμακευτικές (ένα είδος επίταξης δηλαδή).

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι «η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο» και υποστήριξε ότι οι ανθρώπινες απώλειες που έχει καταγράψει η Ελλάδα από τον Νοέμβριο την κατατάσσουν σε αναλογία με τον πληθυσμό της «στις χειρότερες της Ευρώπης και του κόσμου». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρέπει να υπάρξει «σχέδιο με αρχή μέση και τέλος». Που κατά την άποψή του είναι: να ενισχυθεί «έστω και τώρα» το ΕΣΥ, να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα και να υπάρξει συνταγογράφηση των τεστ και να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.

Πώς θα γίνει αυτό το τελευταίο; Ο κ. Τσίπρας είπε τη λύση –κατ’ ουσίαν επίταξη των πατεντών από τις εταιρείες και διμερείς συμφωνίες!

«Ο εμβολιασμός κινείται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς. Οι εξασφαλισμένες από την ΕΕ δόσεις δεν επαρκούν. Αν συνεχίσουμε με τέτοιους ρυθμούς, ούτε του χρόνου τέτοιον καιρό δεν θα έχει δημιουργηθεί η αναγκαία ανοσία. Πρέπει να δράσουμε τώρα. Η χώρα να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να ζητήσει η ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες από τις φαρμακευτικές και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να τις διαχειριστεί με τις εγχώριες δυνάμεις της φαρμακοβιομηχανίας ώστε να παρασκευαστούν άμεσα, γρήγορα, μαζικά οι απαραίτητες δόσεις ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός. Και αν αυτή η πρωτοβουλία που πρέπει να αναληφθεί τώρα δεν ευοδοθεί, τότε θα πρέπει η χώρα, η κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες και πέρα από το πλαίσιο της ΕΕ με εταιρείες ή με χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε ο διάλογος που έγινε μεταξύ του κ. Τσίπρα και της κυρίας Σακελλαροπούλου μέσα στο Προεδρικό όπου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «καλό είναι όμως να θυμόμαστε ότι, σε σύγκριση με άλλες χώρες, η Ελλάδα μέχρι τώρα τα έχει πάει αρκετά ικανοποιητικά ως τώρα στη διαχείριση της πανδημίας», ενώ του επεσήμανε ότι «πέρα από τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, αυτό που έχει σημασία τούτη την ώρα, είναι να προστατέψουμε τις ζωές των συνανθρώπων μας».

Παραθέτουμε τον διάλογο όπως τον έδωσε στη δημοσιότητα η Προεδρία της Δημοκρατίας:

Τσίπρας: Κυρία Πρόεδρε, θέλω να καταθέσω την ανησυχία μου για την εξέλιξη της πανδημίας και κυρίως για την αδυναμία, την ανεπάρκεια ενός ικανού σχεδίου να περιορίσει τις συνέπειές της. Η χώρα μας έχει έναν τραγικό απολογισμό. Μέχρι τώρα, πάνω από 5000 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Αυτό που με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι σχεδόν 4500 απ΄ αυτούς, από τον Νοέμβρη και μετά. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν πολύ πιο οξύ. Γνωρίζω ότι στο πλαίσιο μιας δημοκρατίας, ο κλασικός ρόλος της αντιπολίτευσης είναι η κριτική στην κυβέρνηση, ωστόσο όταν τα θέματα αγγίζουν την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, ευθύνη όλων μας είναι να καταθέτουμε και προτάσεις. Ακριβώς αυτό θέλω να κάνω με την επίσκεψή μου, να σας καταθέσω τις σκέψεις και τις προτάσεις μου, επείγουσες προτάσεις και σκέψεις, με την έννοια του επείγοντος της εφαρμογής τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό που οι ειδικοί λένε ότι έρχεται, ένα τρίτο και πιο σφοδρό κύμα εξάπλωσης των κρουσμάτων.

Τέλος, θα ήθελα με την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας και τις σκέψεις μου, τις ανησυχίες μου, που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την προστασία της ζωής που είναι το υπέρτατο αγαθό, αλλά και των ελευθεριών, των δικαιωμάτων, της ίδιας της δημοκρατίας. Γνωρίζω από δικές σας παρεμβάσεις ότι κι εσείς συμμερίζεστε την ανάγκη να προστατεύσουμε όλοι τα δικαιώματα και την ίδια τη δημοκρατία και κυρίως οι αναγκαίοι περιορισμοί, να μην αποτελέσουν για όλους μας μια συνήθεια. Να μην πάθουμε μιθριδατισμό ως κοινωνία. Παρά τους αναγκαίους περιορισμούς, οι θεσμοί πρέπει να λειτουργήσουν, η λογοδοσία της εξουσίας που είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας πρέπει να είναι παρούσα, οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όλοι μας, πρέπει να προσπαθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Η πανδημία και η εξέλιξή της είναι μια πρωτοφανής κατάσταση και μια πρόκληση για όλους μας. Για όσους τη διαχειρίζονται, για την κυβέρνηση πρωτίστως αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα. Και βέβαια για τους πολίτες, που δοκιμάζονται, αγωνιούν έχουν κουραστεί, κυρίως λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί. Είναι όμως αναγκαίο να συνεχίσουμε να τους τηρούμε, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία. Είναι θέμα ατομικής ευθύνης του καθενός από μας, όσο και των συλλογικών φορέων, που πρέπει κάθε φορά να δίνουν το σωστό μήνυμα.

»Είναι μια πρωτόγνωρη δοκιμασία για όλο τον κόσμο, καθώς λόγω των χαρακτηριστικών που έχει και των συνεχών μεταβολών των δεδομένων, παρατηρούνται λάθη και παραλείψεις. Βλέποντας, όμως, και τις άλλες χώρες νομίζω ότι μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει δυστυχώς ευθεία οδός για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Βεβαίως κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής είναι μοναδική, δεν είναι ένας απλός αριθμός, έχει τη δική της μοναδική σημασία. Καλό είναι όμως να θυμόμαστε ότι, σε σύγκριση με άλλες χώρες, η Ελλάδα μέχρι τώρα τα έχει πάει αρκετά ικανοποιητικά ως τώρα στη διαχείριση της πανδημίας.

»Αυτή την ώρα προέχει νομίζω η προσπάθεια να εμβολιασθούν το ταχύτερο δυνατόν όσο γίνεται περισσότεροι συνάνθρωποί μας, και ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι. Βλέπουμε όλοι ότι υπάρχει κόπωση και αγωνία των πολιτών η οικονομία μας δοκιμάζεται. Χρειάζεται όμως να αντέξουμε, για να ξεπεράσουμε αυτή την περιπέτεια, να μπορέσουμε να κοιτάξουμε το αύριο με περισσότερη αισιοδοξία. Και ο καλύτερος τρόπος για αυτό είναι να υπάρξει ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας.  Γιατί πέρα από τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, αυτό που έχει σημασία τούτη την ώρα, είναι να προστατέψουμε τις ζωές των συνανθρώπων μας.

»Θα ακούσω κ. Πρόεδρε με ενδιαφέρον τις προτάσεις σας, ιδιαιτέρως για κάποια θέματα όπως των σχολείων. Αν νομίζετε ότι ετούτη την ώρα πρέπει ή όχι να ανοίξουν γιατί υπάρχει αυτή η δυσκολία. Είναι πολύ αναγκαίο ψυχολογικά για τα παιδιά να ξαναβρεθούν στο χώρο τους, αλλά παρατηρώ και στο διεθνή διάλογο αντίστοιχα φαινόμενα, δεν πρωτοτυπεί η Ελλάδα, με διαφωνίες και στους επιστήμονες. Επομένως είναι χρήσιμο να ακούσω όχι μόνο εγώ –φαντάζομαι θα τις θέσετε και στη δημοσιότητα– και τις δικές σας προτάσεις.

Πηγή: Protagon.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *