Αρχείο

Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Σα. Ιαν 18th, 2025

Μώραλης και Αγγελόπουλος προανήγγειλαν γήπεδο του Εθνικού στο Κερατσίνι

«Ψήνεται» η λύση για το χρόνιο πρόβλημα με το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Εθνικού. Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης και ο εφοπλιστής-χορηγός του Εθνικού Αλέξης Αγγελόπουλος μιλούν στο «ΦΩΣ» για το συγκεκριμένο θέμα.

Γιάννης Μώραλης: «Αυτή είναι η αλήθεια για το γήπεδο του Εθνικού»

Την προηγούμενη φορά που είχα βγάλει τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη στο «ΦΩΣ» ήταν για το κολυμβητικό συγκρότημα του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ και πράγματι έπειτα από λίγο καιρό προχώρησε το θέμα με το οικόπεδο. Τώρα τον βγάζω για το χρόνιο πρόβλημα με το γήπεδο στο ποδόσφαιρο του Εθνικού. Γιατί έμαθα ότι «ψήνεται» λύση. Μαζί με τον δήμαρχο Πειραιά βγάζω και τον εφοπλιστή-χορηγό του Εθνικού και υπεύθυνο της Επιτροπής του Εθνικού για το γηπεδικό πρόβλημα, Αλέξη Αγγελόπουλο. Ξεκίνημα από τον δήμαρχο.

Δικαιούται ο Εθνικός γήπεδο;

Αυτό είναι αυτονόητο. Γι’ αυτό και κάνουμε όλες τις ενέργειες.

Τι ενέργειες έχετε κάνει;

Η σημερινή δημοτική αρχή από το 2017, αφού εξέτασε τις λύσεις που υπήρχαν και διαπίστωσε ότι καμία άλλη λύση δεν ήταν υλοποιήσιμη (ΣΕΦ ή φαληρικός όρμος), ξεκίνησε να διερευνά ως μοναδική εφικτή λύση το Σχιστό.

Γιατί εκεί; Έχετε εγκλωβιστεί χρόνια εκεί.

Θα σου πω την αλήθεια. Διότι εκεί είναι η μοναδική ιδιόκτητη έκταση του δήμου Πειραιά 15 λεπτά από το κέντρο του Πειραιά και ακριβώς δίπλα στο γήπεδο όπου αγωνίζεται η ομάδα του Κερατσινίου. Το ΔΣ του δήμου Πειραιά έλαβε επί της αρχής ομόφωνη απόφαση για παραχώρηση 30 στρεμμάτων για 49 χρόνια στον Εθνικό ΓΣ. 30 στρέμματα, μεγάλη έκταση. Ακολούθως για τα επόμενα 5 χρόνια (τα 2 χρόνια της πανδημίας πήγαν σχεδόν χαμένα) η δημοτική αρχή ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου και διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, ώστε να αποσύρει τα ένδικα μέσα σε σχέση με τη διεκδίκηση της έκτασης, καθώς η όλη αμφισβήτηση προήλθε από ανθρώπινο λάθος στο οποίο υπέπεσε στέλεχος του δήμου Πειραιά πολλά χρόνια πριν. Οι προσπάθειες αυτές -και παρά το πέρας των 5 ετών- δυστυχώς δεν έχουν τελεσφορήσει. Και μάλιστα μετά τον χαρακτηρισμό της έκτασης σε δασική (!) θα πρέπει να ξεπεράσουμε ακόμα ένα εμπόδιο, καθώς ο δήμος Πειραιά κατέθεσε ήδη τις αντιρρήσεις του.

Και τι γίνεται τώρα;

Σήμερα σε απόλυτη και αγαστή συνεργασία με τη διοίκηση του Εθνικού προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε μία έδρα για τον Εθνικό όσο πιο κοντά στον Πειραιά γίνεται για τα επόμενα 2 χρόνια. Και συνεχίζουμε την προσπάθεια, ώστε να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό στο Σχιστό, προκειμένου με πόρους της Περιφέρειας Αττικής να ξεκινήσει η κατασκευή του νέου γηπέδου.

Υπάρχει πολλή γκρίνια από τον Εθνικό και δικαιολογημένα, μοιράζονται το ΣΕΦ για προπονήσεις με πολλά ερασιτεχνικά σωματεία, αποθηκευτικό χώρο δεν έχουν πού να βάλουν τις μπάλες και τον ιματισμό, τους τα κλέβουν, και έχουν χρησιμοποιήσει ως έδρα ένα σωρό γήπεδα αυτά τα χρόνια.

Τη γενικότερη συνεργασία μας με τον Εθνικό την κρίνω από την πλευρά μου παραγωγική. Τα θέματα που συνεργαζόμαστε είναι η παραχώρηση χώρων για τα πολλά τμήματα που διαθέτει ο σύλλογος, δίνουμε χώρους είτε σε γήπεδα είτε σε σχολικά συγκροτήματα, καθώς όπως είναι γνωστό ο Πειραιάς δεν διαθέτει τις αθλητικές εγκαταστάσεις που αξίζουν στην πόλη. Και η αιτία είναι η έλλειψη ελεύθερων οικοπέδων. Η δημοτική αρχή επιθυμεί να είναι μέσω του ΟΠΑΝ και του προέδρου του, κ. Βουράκη, κοντά σε όλα τα σωματεία του Πειραιά, και βέβαια στον Εθνικό, καθώς αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα σωματεία της πόλης μας.

Δήμαρχε, στο διά ταύτα. Τι όραμα δίνετε στους ανθρώπους του Εθνικού και στους οπαδούς του που είναι αρκετοί στον δήμο; Μαθαίνω ότι κανονίζετε για έδρα στο γήπεδο του Κερατσινίου.

Είναι μία από τις περιπτώσεις που εξετάζουμε. Περισσότερα δεν θέλω να πω πάνω σε αυτό, υπάρχει λόγος. Όλα αυτά τα χρόνια διατηρώ διαρκή συνεργασία με τους εκάστοτε προέδρους του Εθνικού – και ξέρουν τη βοήθεια που δίνουμε. Την περίοδο αυτή έχουμε αγαστή συνεργασία με τον κ. Πατλάκα, με τους χρηματοδότες των επιμέρους τμημάτων και πρόσωπα όπως ο κ. Αλέκος Καρυδόπουλος και ο κ. Αλέξης Αγγελόπουλος, οι οποίοι ασχολούνται με το ποδοσφαιρικό τμήμα του Εθνικού συνδράμοντας ποικιλοτρόπως και φυσικά ασχολούνται με το κορυφαίο θέμα της στέγασης του Εθνικού σε νέο γήπεδο.

Αλέξης Αγγελόπουλος: «Χωρίς γήπεδο θα σβήσουν 100 χρόνια Ιστορίας»

Τι ιδιότητες έχεις αυτήν τη στιγμή σε σχέση με τον Εθνικό;

Πάνω από όλα φίλαθλος της ομάδας από παιδί! Πρώην πρόεδρος του Εθνικού για 6 χρόνια, νυν χορηγός της ομάδας, μέσα στους χρηματοδότες και υπεύθυνος της νεοσύστατης Επιτροπής για το γηπεδικό πρόβλημα του Εθνικού.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται το θέμα;

Πολλά γίνονται και δεν λέγονται και πολλά λέγονται και δεν γίνονται. Οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια δεν ήταν αυτές που έπρεπε να είναι. Σήμερα προσπαθούμε προς όλες τις κατευθύνσεις να βρεθεί λύση. Συναντηθήκαμε με τον δήμαρχο Πειραιά, ήμασταν πέντε άτομα, οι χρηματοδότες του Εθνικού και άνθρωποι του Ερασιτέχνη. Εγώ είχα πάντα αμφιβολίες για το Σχιστό, δυστυχώς πέρασαν τα χρόνια και δικαιώθηκα… Ακόμα παιδεύεται εκεί ο δήμος Πειραιά. Το καλό είναι ότι μιλήσαμε με ανοιχτά χαρτιά, επιβεβαιώσαμε τις δυσκολίες που υπάρχουν και τι μπορεί να γίνει.

Και ενώ υπάρχουν τα λεφτά.

Ε, βέβαια, υπάρχουν τα χρήματα, έχει βγει το κονδύλι από την Περιφέρεια με ενέργειες που είχαν γίνει επί προεδρίας μου με περιφερειάρχη τον Σγουρό και ανανεώθηκε το κονδύλι από τον κ. Πατούλη και την κ. Αντωνάκου. Αλλά γενικώς το πρόβλημα δεν είναι το οικονομικό. Το πρόβλημα είναι ο χώρος.

Για γήπεδο 4.000-5.000 θέσεων;

Ναι.

Μαθαίνω ότι ο στόχος είναι τώρα να παίζετε στο Κερατσίνι.

Είναι μέσα στις λύσεις και έχουν συζητηθεί με τον δήμαρχο Πειραιά. Υπάρχει χώρος που είναι ιδιοκτησίας του δήμου Πειραιά και είχε παραδοθεί προς χρήση πριν από αρκετά χρόνια στον δήμο Κερατσινίου, διότι τότε ο Εθνικός και ο Ολυμπιακός είχαν γήπεδο… Το παραχωρητήριο εκείνο είναι ξεκάθαρο: ανά πάσα στιγμή ομάδα του Πειραιά μπορεί να αγωνίζεται σε αυτό το γήπεδο. Και επίσης είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει χρησικτησία σε δημόσια περιουσία.

Και τι θα γίνει με την ομάδα του Κερατσινίου;

Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την ομάδα του Κερατσινίου, δεν θέλουμε να ξεσπιτώσουμε κανέναν. Κάναμε μια κουβέντα θεσμική μέσω δημάρχου Πειραιά και δημάρχου Κερατσινίου, ώστε να μπορούν να αγωνίζονται και οι δύο ομάδες σε αυτό το γήπεδο. Και επιπλέον προσφέρθηκε ο κ. Μώραλης με κονδύλι του δήμου Πειραιά να βελτιώσει τις υπάρχουσες υποδομές του γηπέδου, όπως και να παραχωρήσει δωρεάν χώρο του δήμου Πειραιά για τις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου Κερατσινίου. Με αυτές τις κινήσεις ο κ. Μώραλης έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του για να μην είναι άστεγος ο Εθνικός Πειραιά. Νομίζω πρέπει τώρα και η πλευρά του Κερατσινίου να δει το θέμα ρεαλιστικά.

Για κόσμο που δεν ξέρει, πείτε πόσα γήπεδα έχετε χρησιμοποιήσει ως έδρα.

Φέτος παίζουμε στο γήπεδο του Περάματος. Με την ομάδα του Περαμαϊκού έχουμε άριστη σχέση, ο κόσμος του Περάματος αγκάλιασε τον Εθνικό και θέλω να τους ευχαριστήσω. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ως έδρα τους… Αγίους Αναργύρους (!), την Καλλιθέα, το Μοσχάτο, έχουμε παίξει γηπεδούχοι μέχρι και στο… Μαρκόπουλο! Επίσης, στη… Σαλαμίνα! Δεν αξίζει σε καμία ιστορική ομάδα αυτό που περνάει ο Εθνικός.

«Τσιγγάνοι» είστε.

Κανονικά! Να πω και κάτι άλλο. Έχουμε συζητήσει και για το ΣΕΦ με τον δήμαρχο.

Σε διακόπτω γιατί το έψαξα από τη διοίκηση του ΣΕΦ, δεν χωράει και το κολυμβητικό συγκρότημα του Ολυμπιακού και γήπεδο του Εθνικού. Πρέπει να κοπεί δάσος.

Τώρα ανοίγεις μεγάλη κουβέντα… Αυτό το φάντασμα του δασάρχη μάς κυνηγάει χρόνια… Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Να ξέρεις, ο περιβάλλων χώρος του ΣΕΦ (το σημερινό γηπεδάκι μέχρι και τα γραφεία της ΕΠΣΠ) εξαιρέθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή από ιδιωτικοποίηση, με προσωπικές ενέργειες δικές μου επί κυβέρνησης Σαμαρά. Αυτά τα γνωρίζουν ο κ. Μώραλης και ο κ. Ανδριανός που ήταν τότε υπουργός Αθλητισμού. Εύχομαι να γίνει το κολυμβητήριο του Ολυμπιακού, να ταιριάζει με τον χώρο και να μην είναι φαραωνικό, διότι δικαιούται να έχει το πιο μοντέρνο κολυμβητήριο στην Ελλάδα ένας σύλλογος με τόσα ευρωπαϊκά κύπελλα σε άνδρες και γυναίκες.

Χωράει εκεί και γήπεδο του Εθνικού;

Η προμελέτη που είχα κάνει δεν αφορούσε το σημείο που θα γίνει το κολυμβητήριο του Ολυμπιακού, αλλά εκ διαμέτρου αντίθετη περιοχή στο ΣΕΦ. Εν πάση περιπτώσει, εμείς τώρα δεν μιλάμε για νέο γήπεδο του Εθνικού στο ΣΕΦ. Εμείς θέλουμε τώρα να μπουν κάποιες κερκίδες στο υπάρχον γήπεδο που κάνει προπονήσεις ο Εθνικός.

Εκεί όμως παίζουν και πολλά ερασιτεχνικά σωματεία του Πειραιά. Δεν μπορούν να ξεσπιτωθούν αυτά, υπάρχει ήδη τεράστιο πρόβλημα στην ΕΠΣ Πειραιά.

Αν δεν κάνω λάθος, για τα πειραϊκά σωματεία έχει ανακοινώσει ο δήμαρχος Πειραιά ότι θα φτιαχτεί ένα γήπεδο στη Θηβών. Και, εν πάση περιπτώσει, το γηπεδάκι στο ΣΕΦ έχει πλαστικό χλοοτάπητα, άρα δεν έχει καταπόνηση αν είναι σε αυτό παραπάνω ομάδες.

Πώς θες να κλείσουμε;

Αυτό που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι αντιμετωπίζουμε ένα εχθρικό περιβάλλον από κάποιους που μας θεωρούν ότι ως Πειραιώτες είμαστε στο άρμα του Ολυμπιακού και από άλλους που μας θεωρούν εχθρούς του Ολυμπιακού με κάτι αστείες δικαιολογίες τύπου «ο Μπατσινίλας κάποτε πήγε από τον Εθνικό στον Παναθηναϊκό», ξεχνώντας ότι ο μέγας Κρητικόπουλος πήγε από τον Εθνικό στον Ολυμπιακό, ο Τάσος Μητρόπουλος, ο Μουκέας, ο Αρβανίτης, ο Σταύρος Παπαδόπουλος, ο Νινιάδης, ο Στρακόσια, ο Μπάντοβιτς και άλλοι!

Κάτι τελευταίο. Πόσες ψήφοι ανήκουν σε Εθνικούς στον Πειραιά, έχει υπολογιστεί;

Έχει κάνει προηγούμενος δήμαρχος Πειραιώς δημοσκόπηση και είχε βρει 5.000 ψηφοφόρους στην Α’ Πειραιά που δήλωσαν Εθνικοί. Ίσως είμαστε παραπάνω μαζί με τους αποστασιοποιημένους. Το θέμα είναι ότι χωρίς γήπεδο θα σβήσουν 100 χρόνια Ιστορίας.

Συνέντευξη στο ΦΩΣ και τον Θέμη Σινάνογλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *