Συναγερμός έχει σημάνει έπειτα από τον εντοπισμό κρουσμάτων της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δύο ιερείς των Ιερών Μονών Μητροπόλεως Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως.
Στην Μητρόπολη έφτασαν λίγο μετά τις 15:30 το μεσημέρι ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.
Η μετάβαση του Υφυπουργού και του Προέδρου του ΕΟΔΥ κρίθηκε απαραίτητη σε συνέχεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα με συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα και επιδημιολόγων για την αξιολόγηση της κατάστασης.
Αμφότεροι δεν προχώρησαν σε δηλώσεις και εισήλθαν εσπευσμένα στον χώρο της Ιεράς Μητρόπολης, αναφέρει το thesstoday.gr.
Στο σημείο έφτασε και ο Συμεών Μεταλλίδης, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος,Αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, καθώς και ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. Παρών είναι και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς «αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας, δεν αφορά σε ενδοεκκλησιαστική διασπορά. Σε κάθε περίπτωση και με την εξαίρετη συνεργασία και της μητρόπολης και των ενοριών που εμπλέκονται από την ιχνηλασία προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους με μοριακός ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή», ενώ τόνισε ότι» δεν χρειάζεται κανένας λόγος πανικού, ψυχραιμία χρειάζεται και νηφαλιότητα».
«Ακολουθούμε το μονοπάτι των στενών επαφών high και low risk και νομίζω όλα τα πάνε καλά», πρόσθεσε απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους κατοίκους για προσοχή, για τήρηση των μέτρων. «Έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια η Θεσσαλονίκη και θα πρέπει να παραμείνουν τα δεδομένα όπως τα γνωρίζουνε αυτή τη στιγμή. » είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.
Τι γνωρίζουμε για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη:
Το στέλεχος, 501Y.V2, το οποίο πρωτοεντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, φέρει μεταλλάξεις, που αλλάζουν την πρωτεΐνη-ακίδα της επιφάνειας του ιού και έχει φανεί στο εργαστήριο ότι μειώνουν την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων που χορηγούνται ενάντια στον SARS-CoV-2.
Το συγκεκριμένο στέλεχος, υπολογίζεται ότι είναι 50% πιο μεταδοτικό, ενώ πιθανολογείται ότι διαφεύγει την ανοσία σε ένα στα πέντε άτομα που είχαν μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό στο παρελθόν, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (αποδεικνύεται δηλαδή περισσότερο ανθεκτικό στο εμβόλιο).