Breaking
Κυ. Νοέ 24th, 2024

ΠΟΥ: Δίνει «πράσινο φως» για το εμβόλιο της AstraZeneca και στους άνω των 65

«Πράσινο φως» στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τους άνω των 65 ετών έδωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος δημοσιοποίησε τις οδηγίες του για το θέμα.

Ο ΠΟΥ ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου και για τις ηλικίες άνω των 65, παρά το γεγονός ότι οι κλινικές μελέτες διαθέτουν ελλιπή στοιχεία για τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, με αποτέλεσμα μια σειρά χωρών, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, να έχουν αλλάξει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα.

Να θυμίσουμε ότι σήμερα άνοιξε στη ζώρα μας η πλατφόρμα του Υπουργείου για τους πολίτες ηλικίας 60-64 ετών που πρόκειται να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ η ηλικιακή ομάδα 75-79 πρόκειται να εμβολιαστεί με τα σκευάσματα των υπολοίπων εταιρειών.

Παράλληλα, η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Ειδικών του ΠΟΥ συστήνει τη χορήγηση του εμβολίου, ακόμη, και εάν είναι παρόντα τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού.

Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υπερτερούν των κινδύνων και το εμβόλιο θα πρέπει να συνιστάται για χρήση ακόμη και σε άτομα άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με την ομάδα, το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται σε δύο δόσεις, με χρονικό διάστημα 8 έως 12 εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης.


«Δεν υπάρχει λόγος να μην συνιστάται» λόγω της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης

Ακόμη δεν έχουν τεθεί ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, ωστόσο σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, δεν υπάρχει λόγος να μην προτείνεται η χρήση του.

Ακόμη και σε χώρες όπως η Νότια Αφρική, όπου έχουν εγερθεί ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca εναντίον ενός νέου στελέχους του κορονοϊού SARS-CoV-2, «δεν υπάρχει λόγος να μην συνίσταται η χρήση του», δήλωσε ο επικεφαλής της SAGE, Αλεχάνδρο Κραβιότο, σε συνέντευξη τύπου.

«Έχουμε κάνει μια σύσταση πως ακόμη και αν υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το εμβόλιο αυτό να έχει πλήρη επίδραση στην ικανότητά του για προστασία, ειδικά απέναντι σε σοβαρή νόσηση, δεν υπάρχει λόγος να μην συνίσταται η χρήση του ακόμη και σε χώρες όπου κυκλοφορεί το στέλεχος», είπε.

Η Νότια Αφρική σταμάτησε αυτή την εβδομάδα ένα μέρος του προγράμματός της με το εμβόλιο της AstraZeneca έπειτα από δεδομένα μιας μικρής δοκιμής που έδειξαν ότι δεν προστατεύει από ήπια ή μέτρια νόσηση από το στέλεχος 501Y.V2 του κορονοϊού που είναι τώρα κυρίαρχο στη χώρα.

Ο ΠΟΥ ανέφερε πως αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα «υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για μια συντονισμένη προσέγγιση, για επιτήρηση και αξιολόγηση των στελεχών (του ιού)και την επίδρασή τους στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.», ενώ τόνισε πως «Ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση (και) καθώς νέα δεδομένα θα καθίστανται διαθέσιμα, οι συστάσεις θα επικαιροποιούνται ανάλογα».

By admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *