Breaking
Σα. Νοέ 23rd, 2024

Βαρομετρικό χαμηλό της Κυβέρνησης στην εκπαίδευση

Γράφει ο Χρήστος Σγαρδέλης

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων έδωσε λίγο πριν τις 9 το πρωί το Υπουργείο Παιδείας, με την ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αξιοσημείωτη, η ιστορική πτώση στις Ιατρικές και Νοσηλευτικές Σχολές, με τη βάση στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης να διαμορφώνεται στα 17.400 μόρια, ενώ στις Ιατρικές Αθήνας και Κρήτης στα 18.250 και 17.525 μόρια αντίστοιχα.

Πτώση παρουσιάστηκε, επίσης, σε τμήματα Παιδαγωγικών, Μαθηματικών και Χημείας με χαρακτηριστική τη βάση στο Μαθηματικό Σάμου (3125 μόρια).
Ανοδική πορεία,αντίθετα, παρατηρήθηκε σε Πολυτεχνικές, Οικονομικές και Νομικές Σχολές, καθώς και Σχολές Πληροφορικής.
Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός εισαγωγής υποψηφίου σε ΑΕΙ (συγκεκριμένα στο τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι) με βάση μόλις τα 625 μόρια!

Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που μόχθησαν σε μια δύσκολη, συγκυριακά,περίοδο για τη χώρα μας και πέρασαν στη σχολή επιλογής τους, αν και είμαι βέβαιος πως από το πρωί έχουν ακούσει πολλά. Συγχαρητήρια και σε όσους ήταν λιγότερο τυχεροί φέτος, κανένας δρόμος δεν είναι μονόδρομος και κάθε δυσκολία αποτελεί μάθημα για το μέλλον.

Η επιλογή,ωστόσο, της Κυβέρνησης να μην επαναφέρει τη βάση του 10 που καταργήθηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί ιδιαίτερο προβληματισμό. Η εισαγωγή στα ΑΕΙ ακόμα και με βάση κάτω των 1000 μορίων όπως ανέφερα πριν, δίνει την ευκαιρία σε κάποιον να φοιτήσει σε Πανεπιστημιακή Σχολή με την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια όλη τη χρονιά. Καταργείται το κίνητρο, ο συναγωνισμός, ισοπεδώνεται η όποια επιθυμία για μάθηση και ευτελίζεται το κύρος που έχει η Πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα μας. Πώς ο φιλόλογος που φέτος πέρασε με 8.900 μόρια (τυχαίο το παράδειγμα), θα κληθεί στο μέλλον να διδάξει και να διορθώσει τους τότε μαθητές;

Σαφώς τίποτα δεν είναι απόλυτο και ο καθένας έχει το δικαίωμα της προσωπικής εξέλιξης. Πόσο εύκολο,όμως, θα είναι αυτό αν οι βάσεις δεν έχουν μπει ήδη από τα σχολικά χρόνια; Αν γνωρίζει ότι ακόμα και με επιφανειακό διάβασμα της τελευταίας στιγμής, θα καταφέρει να πιάσει μια θέση σε κάποιο Πανεπιστημιακο ίδρυμα της χώρας;

By admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *