Breaking
Σα. Νοέ 23rd, 2024

Η πλημμυρισμένη Ακρόπολη

Γράφει η Σωτηρία Σάκουλα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ήρθαν να προστεθούν σε αυτή την τρέλα της πανδημίας που ζούμε καθημερινά. Καταστροφές παντού, όμως μία είναι η εικόνα των ημερών, και δεν είναι άλλη που δείχνει την Ακρόπολη πλημμυρισμένη.

Η εκτεταμένη τσιμεντοποίηση του Βράχου που πραγματοποιήθηκε πριν λίγο καιρό, φαίνεται ότι συνέβαλε σε αυτή το αποτέλεσμα. Ο πλημμελής σχεδιασμός και η πολιτική πίεση να ολοκληρωθεί βιαστικά, μας ενισχύουν την άποψη ότι ήταν ένα έργο βιτρίνας. Άλλωστε, ο κίνδυνος που θα προκαλούσε αναπόφευκτα η απουσία από την μελέτη “Διαμόρφωσης Διαδρόμων στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης Για Άτομα με Δυσκολία στην Κίνηση” καθώς  και  κάθε πρόνοιας για την παροχέτευση των όμβριων υδάτων, είχαν επισημανθεί εξαρχής.

Στην επικαιρότητα δόθηκαν εξηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού αναφορικά με τη βροχή μια και πολλοί έσπευσαν να αποδώσουν το φαινόμενο στην τσιμεντοποίηση.

Ενημερωτικό σημείωμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι διαστρώθηκε τεχνητός λίθος τσιμέντου πάνω στον παλιό και δεν έχει επηρεαστεί καθόλου η απορροφητικότητα. Επίσης, κατασκευάστηκαν έγκαιρα πρόσθετα υδραυλικά έργα αποχέτευσης αποστράγγισης που δεν είχαν γίνει ποτέ. 

Όλοι οι εργαζόμενοι και παροικούντες την Ακρόπολη γνωρίζουν ότι στον αρχαιολογικό χώρο, κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων, δημιουργούνται κατά καιρούς πολύ σημαντικές συγκεντρώσεις όμβριων, κυρίως στην βόρεια πλευρά.

Ενώ, ήδη εκπονείται ολοκληρωμένη υδραυλική μελέτη, όπως προβλέπεται στην ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ (19/5/20), σε συνεργασία της Υ.Σ.Μ.Α, της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών και εξωτερικών συνεργατών του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο και χρηματοδοτεί την μελέτη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα το οποίο υπάρχει επί πολλά χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπισθεί.

Το πόσο μας καλύπτουν αυτές οι εξηγήσεις μετά τις εικόνες ντροπής είναι άλλο θέμα.

Όμως, πόσο εμείς εκτιμάμε και σεβόμαστε την Ακρόπολη; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το 30% των Ελλήνων δεν την έχει επισκεφτεί ποτέ. Πολλοί τη βλέπουν συγκαταβατικά και άλλοι σαν τουριστικό αξιοθέατο.

Πως την βλέπουν οι ξένοι; Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, συνάντησα στον ηλεκτρικό ένα ζευγάρι Αυστραλών ηλικιωμένων, ο άνδρας ήταν κοντά στα 90 και είχε έρθει από την άλλη μεριά του πλανήτη, γιατί η τελευταία του επιθυμία ήταν απλά να επισκεφτεί το βράχο της Ακρόπολης. Σημάδι του τι είναι αυτό το σπουδαίο μνημείο για όλη την ανθρωπότητα.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πριν μερικά χρόνια οι ομογενείς της Αυστραλίας μήνυσαν το Βρετανικό Μουσείο για παράνομη κράτηση των μαρμάρων.  

Οι περισσότεροι βλέπουν στον Παρθενώνα ως το σημαντικότερο μνημείο του Δυτικού Πολιτισμού και το σύμβολο του Διαφωτισμού. Άντεξε πάρα πολλές κακουχίες στο πέρασμα των αιώνων και τώρα πρέπει εμείς οι ίδιοι να το προστατέψουμε από την ανθρώπινη αλαζονεία που δεν έχει τέλος. Ενώ, πιο επίκαιρη από ποτέ φαίνεται πως είναι η έκφραση του μεγάλου ζωγράφου De Chirico ότι η Ακρόπολη πλέον μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι….

 

 

 

 

 

By admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *