Breaking
Πα. Νοέ 22nd, 2024

Πομπηία … κι όμως οι Ρωμαίοι είχαν «φαστ φουντ» πριν 2.000 χρόνια!

Γράφει η Σωτηρία Σάκουλα

Μια από τις πιο περίεργες ειδήσεις των τελευταίων ωρών αποτελεί αδιαμφισβήτητα η ανακάλυψη ενός ρωμαϊκού «φαστ φουντ», στην Πομπηία, τη πόλη που θάφτηκε στη λάβα το 79 μ.Χ.

Η Πομπηία που βρίσκεται πολύ κοντά στη Νάπολη, βρισκόταν σε ακμή, τόσο οικονομική όσο και πολιτισμική όταν θάφτηκε από ηφαιστειακή τέφρα μετά την έκρηξη του Βεζούβιου. Άλλωστε δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός ότι η ονομασία  της 

Κεντρικής οδικής αρτηρίας της πόλης ονομαζόταν οδός της Αφθονίας και διέθετε πλήθος καταστημάτων που πουλούσαν τόσο τρόφιμα όσο και υφάσματα. Πίσω από αυτά τα καταστήματα, βρίσκονταν οι επαύλεις τους στα πρότυπα των ελληνικών κατοικιών.

Μέσα στις ανακαλύψεις των δρόμων, καταστημάτων και υπέροχων οικιακών κτισμάτων, η αρχαιολογική σκαπάνη, έδειξε ότι υπήρχαν και τουλάχιστον 150 fast food, που όμως ονομάζονταν θερμοπωλεία. Αυτά εξυπηρετούσαν τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα που δε διέθεταν μαγειρείο στο σπίτι τους αλλά αποτελούσε και την ιδανική λύση για δεκάδες επισκέπτες και έμπορους που επισκέπτονταν καθημερινά τη πόλη.

Το θερμοπωλείο που ανακαλύφθηκε μόλις πριν μερικές ώρες είναι διακοσμημένο με ψηφιδωτά όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, μοιάζει με σημερινή καντίνα, ενώ βρέθηκαν και απομεινάρια φαγητού 2.000 ετών. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης ένα διακοσμημένο μπρούτζινο κύπελλο, κεραμικά δοχεία στα οποία μαγείρευαν σούπες και βραστά, αμφορείς, και άλλα δοχεία για τη φύλαξη του κρασιού.

 «Οι πρώτες αναλύσεις μας δείχνουν ότι οι εικόνες στο μπροστινό μέρος του πάγκου εικονίζουν, τουλάχιστον εν μέρει, το είδος των φαγητών και των ποτών που πωλούνταν εδώ», εξήγησε η ανθρωπολόγος Βαλέρια Αμορέτι. 

 Πρόσθεσε ότι στα δοχεία βρέθηκαν υπολείμματα χοιρινού, ψαριών, σαλιγκαριών και μοσχαριού, γεγονός που «μαρτυρά τη μεγάλη ποικιλία ζωικών προϊόντων που χρησιμοποιούσαν στην κουζίνα» τους οι Ρωμαίοι.

Μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί τα δύο τρίτα της αρχαίας πόλης, η οποία ανακαλύφθηκε μόλις τον 16ο αιώνα. Οι οργανωμένες ανασκαφές ξεκίνησαν γύρω στο 1750. Αποτελεί,  μια σπάνια μαρτυρία της ελληνορωμαϊκής ζωής, και ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Ιταλίας , ενώ η UNESCO την έχει ανακηρύξει μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Η Πομπηία συνεχίζει να μας εκπλήσσει, ενώ όλη η ενέργεια που εκπέμπει την κάνει ιδιαίτερο προορισμό για όλους εμάς που αγαπάμε τα ταξίδια και περιμένουμε το τέλος της πανδημίας για να τα συνεχίσουμε.

 

By admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *