Αρχείο

Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Σα. Ιαν 18th, 2025

Συνέντευξη του υπεύθυνου ερευνών της OPINION POLL Ζαχαρία Ζούπη στο e-peiraias

Όταν συζητάμε με τον Ζαχαρία Ζούπη, στον Πειραιά τουλάχιστον δεν μπορούμε να μην έχουμε στο μυαλό μας μια πολυσήμαντη, πολύχρονη πολιτική και αυτοδιοικητική πορεία και μια προσφορά στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Ωστόσο, Διευθυντής Ερευνών της OPINION POLL δείχνει πια απόλυτα προσηλωμένος στην ερευνητική εργασία, στην διερεύνηση των κοινωνικών και πολιτικών τάσεων, στην εξαγωγή των συμπερασμάτων που προκύπτουν, αποστασιωμένος από άλλες δεσμεύσεις και σκέψεις. Παρουσιάζοντας πρόσφατα την πρώτη Πολιτική Έρευνα του 2021, σκεφτήκαμε να κάνουμε μια συζήτηση μαζί του εφ΄όλης της ύλης

Κύριε Ζούπη, ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποιήσατε πριν λίγες μέρες και τροφοδότησε συζητήσεις σ΄όλους τους χώρους;

 Ας σημειώσουμε, ότι η  Έρευνα αυτή, η πρώτη έρευνα που τα αποτελέσματά της δόθηκαν στην δημοσιότητα το 2021, πραγματοποιήθηκε ενώ η Κυβέρνηση συμπληρώνει ενάμιση χρόνο θητείας, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα καυτό τρίγωνο προβλημάτων ( πανδημία κορωνοιού, οικονομική κρίση και όξυνση της Τουρκικής προκλητικότητας ) μέσα σε ένα κλίμα ανησυχίας για την υγεία και την ζωή , αλλά και την οικονομική επιβίωση Επιχειρήσεων και εργαζομένων. Πραγματοποιήθηκε σε μια κομβική στιγμή της μάχης κατά του κορωνοιού.

Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν αύξηση της δυσαρέσκειας σε τομείς της Κυβερνητικής πολιτικής, μικρή ωστόσο επίδραση αυτής της δυσαρέσκειας ή γκρίνιας στην διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών και μηδενική επίδραση στην δημοφιλία και στην αποδοχή του ως Πρωθυπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος εμφανίζεται πολύ ισχυρός και με σταθερά πολύ υψηλά ποσοστά σε όλους τους δείκτες παρά τις φθορές της Κυβέρνησης. Είναι η πρώτη φορά που μια Κυβέρνηση ακόμα όταν υπήρχαν φυσιολογικές συνθήκες στο μέσο της θητείας της περίπου, αντί να μειώνει την επιρροή της . διπλασιάζει την δημοσκοπική της διαφορά από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης , ενώ τα μικρότερα κόμματα δείχνουν να έχουν βαλτώσει στα ίδια πάνω κάτω ποσοστά. Σκεφτείτε δε, ότι αυτό το καταφέρνει η σημερινή Κυβέρνηση, ενώ έχει αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες καταστάσεις όπως μια παγκόσμια πανδημία, μια οικονομική κρίση που απειλεί οικονομίες σ΄όλο τον πλανήτη.

Θα θέλατε να μας δώσετε κάποια στοιχεία που να μας κάνουν να καταλάβουμε καλύτερα αυτό το συμπέρασμα;

Ασφαλώς. Προσεξτε λοιπόν. Από την μια ,το 51.1% των ερωτώμενων δηλώνει ότι αισθάνεται ανησυχία και άγχος , το 45% δηλώνει ότι η χώρα οδεύει σε σωστή κατεύθυνση – ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο – με το 44% όμως να δηλώνει το αντίθετο. Εμφανίζεται  μία τόνωση της αισιοδοξίας λόγω της ύπαρξης πια εμβολίου, αφού το 56% δηλώνει αισιόδοξο για την οριστική αντιμετώπιση του κορωνοιού.

Την ίδια ώρα, διαπιστώνεται ένας έντονος προβληματισμός και αγωνία για την πορεία των Οικονομικών κάθε πολίτη ξεχωριστά, αλλά και της Ελληνικής Οικονομίας συνολικά. Όσον την προσωπική οικονομική κατάσταση, το 51% θεωρεί ότι η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, το 13% θεωρεί ότι θα καλυτερέψει λίγο ή πολύ και το 35% ότι θα χειροτερέψει λίγο ή πολύ. Αντίστοιχα, συνολικά για την Ελληνική Οικονομία, το 16% θεωρεί ότι η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, το 21% ότι θα καλυτερέψει λίγο ή πολύ και ένα ογκώδες 60% ότι θα χειροτερέψει. Είναι φανερό ότι υπάρχουν δύο μεγάλες έγνοιες σε κάθε πολίτη. Αυτή της προστασίας της υγείας και της ζωής και αυτή της διατήρησης της οικονομικής επιβίωσης. Σημειώνω ξεχωριστά ότι η ικανοποίηση από την διαχείριση της πανδημίας συγκεντρώνει το 50.9% και η ικανοποίηση από την διαχείριση της Οικονομίας το 38.7%Υπάρχει μία μείωση της ικανοποίησης για την διαχείριση της πανδημίας αφού τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο αντίστοιχα η ικανοποίηση βρισκόταν στο 57% και 67% αντίστοιχα. Αντίθετα η ικανοποίηση για την Οικονομία βρίσκεται σταθερά στα ίδια περίπου επίπεδα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Συνολικά η ικανοποίηση από το Κυβερνητικό έργο συγκεντρώνει το 45%, ενώ η ικανοποίηση από το Κυβερνητικό έργο βρισκόταν στο 51% τον Νοέμβριο και στο 56% τον Οκτώβριο.

Είναι φανερό ότι υπάρχει σκεπτικισμός και σημειώνονται φθορές στην Κυβέρνηση. Ωστόσο, την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται μακράν των υπολοίπων ο δημοφιλέστερος Πολιτικός Αρχηγός με θετικές απόψεις στο 62.5% των πολιτών.

Ταυτόχρονα συγκεντρώνει ικανοποίηση ως Πρωθυπουργός από το 61% των πολιτών, δηλαδή 16% πάνω από την ικανοποίηση από το Κυβερνητικό έργο.

 Θεωρείται καταλληλότερος για Πρωθυπουργός από το 51.2%, έναντι 24.1% του ΚΑΝΕΝΑ και 19.8% του Αλέξη Τσίπρα. Στην δε πρθεση ψήφου με 8.6% προηγείται κατά 17.2% του ΣΥΡΙΖΑ που χάνοντας σημαντικές δυνάμεις παίρνει 21.4%, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα, με το ΚΙΝΑΛ στο 6.5%, το Κ.Κ.Ε στο 5.1%, την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ στο 3.2% και το ΜΕΡΑ 25 στο 2.7%.

Υπάρχει δηλαδή μια αδυναμία της Αντιπολίτευσης και βασικά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ να εισπράξουν από τις όποιες φθορές της Κυβέρνησης

 

Ακριβώς. Αυτό που βλέπουμε ως πολιτικό αποτέλεσμα οφείλεται σε δύο παράγοντες. Από την μια ο Κ. Μητσοτάκης έχει πείσει ότι είναι ότι είναι ο Πολιτικός που μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά κρίσεις ακόμα και αν κάνει λάθη, ότι έχει Σχέδιο για την χώρα, ότι είναι σοβαρός , μεθοδικός , κεντρώος πολιτικός που μπορεί να εγγυηθεί μια νέα πορεία της χώρας μετά την ταραχώδη δεκαετία που περάσαμε με το αποτύπωμα του ΣΥΡΙΖΑ ως λαικίστικη αντιπολιτευτική δύναμη και ως Κυβέρνηση που τσάκισε την μεσαία τάξη και έπαιξε επικίνδυνα παιχνίδια με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τους θεσμούς να τον συνοδεύει. Γι αυτό ο Κ. Μητσοτάκης έχει κατακτήσει το Κέντρο και εμφανίζει μια εντυπωσιακή διακομματική αποδοχή. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής ως Πρωθυπουργός τα συγκεντρώνει στην Ν.Δ με 92%, στο ΚΙΝΑΛ με 82.8% και στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 72.4%, ενώ εμφανίζει αποδοχή της τάξης του 33.6% στον ΣΥΡΙΖΑ, του 35.1% στο Κ.Κ.Ε και του 40.7% στο ΜΕΡΑ 25.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να βρίσκεται σε αδυναμία, ενδοσκόπηση και εσωστρέφεια, αναζητώντας λύση στον λαϊκισμό των αρχών της προηγούμενης δεκαετίας, μη κατανοώντας ότι βρισκόμαστε σε άλλη εποχή , με άλλες προτεραιότητες και προτάγματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χάνει το 25%-30% των δυνάμεών του με τις αναλύσεις να δείχνουν ότι το 14%-15% των ψηφοφόρων του να δηλώνει ότι θα ψηφίσει Ν.Δ.  Είναι επίσης πολύ χαρακτηριστικό, ότι μόνο το 18% θεωρεί ότι αν είχαμε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαιναν καλύτερα τα πράγματα απ΄ότι σήμερα, ενώ μόνο το 10% δηλώνει ικανοποιημένο από την αντιπολιτευτική πολιτική του. Είναι φανερό, ότι αν έγκαιρα δεν αναπροσαρμοστεί , δεν δημιουργήσει μια νέα φυσιογνωμία πιστεύοντας ίσως στην θεωρία του « ώριμου φρούτου» θα βρεθεί προ μεγάλων απροόπτων και θα συρρικνώνεται. Ουσιαστικά με τον πολιτικό λόγο που αρθρώνει, πριμοδοτεί την Ν.Δ και αν δεν χάνει κι άλλες δυνάμεις, αυτό οφείλεται στην αδυναμία του ΚΙΝΑΛ να αξιοποιήσει τις φθορές της Ν.Δ και τις μεγάλες απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιες προοπτικές βλέπετε για το ΚΙΝΑΛ; Πως εξηγείτε την δημοσκοπική στασιμότητά του; Μπορεί να την ξεπεράσει;

 

Το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε πολιτικό, προγραμματικό, στρατηγικό κενό. Δεν έχει αποσαφηνίσει στοιχειώδεις στοχεύσεις. Έχει εγνωσμένο πρόβλημα ηγεσίας. Αυτά το οδηγούν σε ένα επικίνδυνο μετεωρισμό, όπου κάποιες στιγμές μπορεί να εκφράζει ενδιαφέρουσες προτάσεις και ψήγματα μιας μεταρρυθμιστικής φυσιογνωμίας και κάποιες άλλες να δείχνει αγχωμένο να ασκεί μία δήθεν σκληρή αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση με στοιχεία λαϊκισμού αλά ΣΥΡΙΖΑ. Αν επιθυμεί να ανέβει, να διαδραματίσει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο πρέπει να στοχεύσει στον χώρο του Κέντρου διεκδικώντας με σύγχρονο, μεταρρυθμιστικό, εναλλακτικό  λόγο τμήμα του από τον Κ. Μητσοτάκη και την Ν.Δ. Διαφορετικά κινδυνεύει. Αν εκφράζει ένα καταγγελτικό, στείρο λόγο, γιατί κάποιος να μην επιλέξει το original κόμμα του λαϊκισμού που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και που σε τελευταία ανάλυση είναι και ένα πολύ μεγαλύτερο κόμμα; Από την άλλη αυτή η θολούρα « γραμμής» οδηγεί ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ να εμφανίζονται να βλέπουν πολύ θετικά τον Κ. Μητσοτάκη. Το 64.1% των ψηφοφόρου βλέπει θετικά το κυβερνητικό έργο στο σύνολό του και το 82.8% δηλώνει ικανοποιημένο από την Πρωθυπουργία Κ. Μητσοτάκη. Αυτό πάλι , φαίνεται να αγχώνει την ηγεσία του και να καταφεύγει συχνά πυκνά στον μηδενισμό που δεν πείθει ούτε καν την εκλογική βάση του. Μόνη λύση είναι μια φυγή προς τα εμπρός, με εναλλακτική λύση και προτάσεις που να διεμβολίζουν τον χώρο του Κέντρου,με νέα φυσιογνωμία και ηγεσία που να μπορεί να εκφράσει  την νέα πορεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *