Η Αττική σύντομα αποκτά ένα ολοκληρωμένο και φιλικό προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων της και ως το 2025, θα έχουνε κλείσει για πάντα τη χωματερή της Φυλής
5 χρόνια Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Διοίκησης Δούρου, το μόνο που άφησαν ως «βαριά κληρονομιά στην Αττική» ήταν ουτοπικά σχέδια, μηδενικό έργο, η μεγαλύτερη ανοιχτή χωματερή της Ευρώπης στη Φυλή και ούτε μια νέα σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων
Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, προφανώς απευθύνεται σε λωτοφάγους, κι όχι σε ενεργούς πολίτες.
Γιατί όλοι πλέον γνωρίζουν ότι μετά από τέσσερα χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και πέντε χρόνια Διοίκησης Δούρου, το μόνο που άφησαν ως βαριά κληρονομιά στην Αττική ήταν ουτοπικά σχέδια, τα οποία αποτυπώνονταν σε ανεφάρμοστα ΕΣΧΑΔΑ και ΠΕΣΔΑ. Μηδενικό έργο στην ανακύκλωση και καμία προετοιμασία για την εφαρμογή του συστήματος διαλογής στην πηγή.
Τη μεγαλύτερη ανοικτή χωματερή της Ευρώπης στη Φυλή, η οποία βρισκόταν στα όρια της όσον αφορά την ικανότητά της να δεχθεί τα σκουπίδια του Λεκανοπεδίου. Και ούτε μια νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων από όσες περιγράφονταν αόριστα στον υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ.
Αν είναι υπερήφανος ο ΣΥΡΙΖΑ και η προηγούμενη Περιφερειάρχης για τα πέντε χαμένα για την Αττική χρόνια, όπου είχαμε το θλιβερό προνόμιο να θάβουμε χωρίς επεξεργασία πάνω από το 80% των σκουπιδιών που παράγονταν και οι δείκτες ανακύκλωσης να είναι χαμηλότεροι από 15%, εμείς δεν είμαστε. Γι’ αυτό ανατρέπουμε με συγκεκριμένες παρεμβάσεις μια κατάσταση που μας ντροπιάζει και δεν μας αξίζει.
Μέσα σε ένα χρόνο, έγιναν περισσότερα από ότι τα προηγούμενα πέντε χρόνια
Μέσα σε ένα χρόνο η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, έχει καταφέρει να βάλει τις βάσεις για να υλοποιήσει ένα νέο, ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο σχέδιο, που αφορά την υιοθέτηση ενός σύγχρονου και φιλικού προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου.
Σχέδιο 15 σημείων για καθαρή Αττική
Το σχέδιο της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο παρουσιάστηκε στους πολίτες στις 30 Ιανουαρίου 2020, προβλέπει 15 σημεία, τα οποία υλοποιούνται βήμα – βήμα, μέρα με τη μέρα.
- Δίνουμε βάρος στην ανακύκλωση και στην εφαρμογή συστήματος διαλογής στην πηγή και δημιουργία ρεύματος συλλογής βιοαποβλήτων.
- Προωθούμε την αναθεώρηση του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής, ώστε να υπηρετεί τους στόχους και του νέου ΕΣΧΑΔΑ. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης της Μελέτης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ. Ως τις αρχές φθινοπώρου θα είναι έτοιμο το προσχέδιο και ως το τέλος του 2020 η μελέτη.
- Προχωράμε τις διαδικασίες για την αναγκαία επέκταση του ορίου ζωής του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Φυλής ως το 2025 , ώστε μέχρι να είναι έτοιμες οι νέες μονάδες επεξεργασίας, να μην πνιγεί στα σκουπίδια η Αττική. Μετά το 2025, η χωματερή της Φυλής κλείνει οριστικά.
- Προχωρά η Επικαιροποίηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, σε όλους τους Δήμους της Αττικής, με χρηματοδότηση Περιφέρειας Αττικής.
- Αναβαθμίζουμε το ΕΜΑΚ Λιοσίων για να μπορεί να δέχεται προς επεξεργασία τα βιοαπόβλητα που θα συλλέγονται από τους Δήμους το επόμενο διάστημα.
- Το σχέδιό μας προβλέπει την κατασκευή τριών νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή, του Πειραιά στο Σχιστό και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό .
- Για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες της Αττικής, επιλέγουμε τη μέθοδο των ΣΔΙΤ για τις δύο πρώτες ΜΕΑ και μόνο το Γραμματικό θα είναι δημόσιο έργο.
- Το σχέδιό μας έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η κατάθεση των φακέλων για τα έργα που θα γίνουν με ΣΔΙΤ θα γίνει μέσα στον Ιούλιο του 2020, θα επιδιώξουμε η προκήρυξη των έργων να γίνει ως το τέλος του χρόνου και τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί ως το 2025.
- Ο υφιστάμενος εθνικός σχεδιασμός δεν επιτρέπει σήμερα την καύση, γι’ αυτό και δεν προβλέπεται στον υφιστάμενο σχεδιασμό μας για την Περιφέρεια.
- Ολοκληρώνουμε ως τις αρχές Αυγούστου την παράδοση 80 απορριμματοφόρων για τη συλλογή βιοαποβλήτων και 9000 κάδων, για την ενίσχυση του συστήματος διαλογής στην πηγή σε 66 Δήμους της Αττικής, η προμήθεια των οποίων είχε γίνει από την προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.
- Ενώ αποφασίσαμε την προμήθεια επιπλέον 100 απορριμματοφόρων και 40.000 καφέ κάδων, με την προκήρυξη του διαγωνισμού να γίνεται τις επόμενες εβδομάδες και την ολοκλήρωση της παράδοσης του νέου υλικού να γίνεται ως τα μέσα του 2021.
- Βρίσκεται σε εξέλιξη διανομή σε όλους τους Δήμους της Αττικής, κάδων εσωτερικής ανακύκλωσης.
- Προχωράμε στη δημιουργία 1.000 γωνιών ανακύκλωσης , σε όλους τους Δήμους της Αττικής. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προμήθειας του απαραίτητου εξοπλισμού , που στόχος μας είναι να γίνεται τμηματικά, με βάση την υλοποίηση του σχεδιασμού μας.
- Εφαρμόζουμε μια νέα τιμολογιακή πολιτική στον ΕΔΣΝΑ που θα ισχύσει από 1-1-2021, με την οποία δίνουμε κίνητρο στους Δήμους να εφαρμόσουν σύστημα διαλογής στην πηγή, αφού για κάθε τόνο σκουπιδιών που θα στέλνουν στη Φυλή για να θαφτεί χωρίς επεξεργασία, θα επιβαρύνονται με διπλάσια τιμή σε σχέση με τα σκουπίδια που θα προέρχονται από διαλογή στην πηγή.
- Επενδύουμε στην ευαισθητοποίηση κι ενεργοποίηση των πολιτών της Αττικής. Ξεκινάμε το επόμενο διάστημα καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών, προκειμένου να τους καταστήσουμε συμμάχους μας στην προσπάθεια για Καθαρή Αττική.
Οι πολίτες της Αττικής δεν θέλουν να ζήσουν με τα σκουπίδια στην πόρτα τους
Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής μπορεί να κάνει έργο και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι πολίτες της Αττικής δεν θέλουν να ζήσουν με τα σκουπίδια στην πόρτα τους, ούτε ανέχονται άλλο λογικές απραξίας κι αναποτελεσματικότητας.
Εργαζόμαστε συστηματικά, με σχέδιο και χρονοδιαγράμματα, χωρίς κομματικές παρωπίδες, χωρίς ιδεολογικές εμμονές κι αγκυλώσεις, για να μπορεί η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας να διαχειρίζεται τα σκουπίδια της με ευρωπαϊκή λογική και πρότυπα, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και χωρίς να επιβαρύνει την τσέπη των νοικοκυριών.
Με ρεαλισμό και υπευθυνότητα, πάμε την Αττική μπροστά.