Αρχείο

Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Σα. Ιαν 18th, 2025

Σκληρή κριτική Παύλου Γερουλάνου στη Δημοτική Αρχή για λάθη και αστοχίες

Για μια σειρά από θέματα που συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας ο επικεφαλής της παράταξης ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή για επιλογές, χειρισμούς και απουσία διαλόγου αναφορικά με σημαντικά ζητήματα που αφορούν αποφάσεις για τη ζωή στην πόλη, από τον Μεγάλο Περίπατο μέχρι τις υποθέσεις των 15 εκατομμυρίων που περνούν μόνο από την Οικονομική Επιτροπή χωρίς να τίθενται στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αντλήσουν από την εμπειρία όλων το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού για τα ωράρια των φαρμακαποθηκών εντόπισε στην απόφαση του Δήμου και συγκεκριμένα του αρμόδιου Αντιδημάρχου, στον οποίο απηύθυνε μία σειρά από ερωτήματα, ο Παύλος Γερουλάνος, ζητώντας του, στην κατάληξη της παρέμβασής του, να την αποσύρει, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Ποιο αρρωστημένο μυαλό αποφάσισε ότι τα τοπικά φαρμακεία είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας αλλά οι αποθήκες διακίνησης των προϊόντων τους, που κινούνται ελεύθερα σε όλη την Αττική, είναι τοπικού ενδιαφέροντος και αρμοδιότητα του Δήμου; Ποιο αρρωστημένο μυαλό αποφάσισε ότι σε αυτή την περίπτωση μόνο, ο Δήμος μπορεί να αποφανθεί για εργασιακά δικαιώματα, όταν δεν μπορεί να επιβάλει κανόνες ούτε στις δικές του συμβάσεις χωρίς την άδεια του υπουργείου. Και ποιο αρρωστημένο μυαλό αποφάσισε ότι αυτό το δικαίωμα μπορεί να ζητηθεί από μια εταιρία μόνη της και όχι από τον συλλογικό φορέα του κλάδου; Προφανώς, πίσω από αυτή την απόφαση δεν υπάρχει ιδεολογικό πρόσημο. Είτε είσαι νεοφιλελεύθερος είτε κομμουνιστής πρέπει να κοιτάζεις αυτή την απόφαση και να ξύνεις το κεφάλι σου. Διότι ούτε τον ανταγωνισμό υπηρετεί, ούτε τον οικονομικό σχεδιασμό. Ούτε διασφαλίζει τον εργοδότη, ούτε προστατεύει τον εργαζόμενο. Δεν υπηρετεί, επί της ουσίας, ούτε τις φαρμακαποθήκες (αν το έκανε θα έφερναν το αίτημα από τον συλλογικό τους φορέα και όχι μέσω μιας εταιρίας), ούτε τα φαρμακεία (τουλάχιστον όχι όλα), ούτε τον πελάτη του φαρμακείου (που δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει χωρίς φάρμακα με το σημερινό σύστημα), ούτε βέβαια τον εργαζόμενο (που για άλλη μια φορά δεν ξέρει τι του ξημερώνει). Υπηρετεί κάποιες φαρμακαποθήκες απέναντι σε άλλες, κάποια συγκεκριμένα φαρμακεία που παίρνουν εκπτώσεις από τις συγκεκριμένες αποθήκες απέναντι σε άλλα που δεν παίρνουν, ίσως και κάποιους αντιδημάρχους που δέχονται να ασκήσουν μια εξουσία που μόνο στο μέσα φάσμα του πελατειακού καπιταλισμού μπορεί να εξηγηθεί.

Αν δεν είναι αυτό αθέμιτος ανταγωνισμός δεν ξέρω τι είναι.

Και δεν είναι αθέμιτος μόνο στο επίπεδο της εταιρίας αλλά και στο επίπεδο του Δήμου. Δηλαδή δημιουργεί τις συνθήκες να χάσει το Περιστέρι μια αποθήκη επειδή δεν της έδωσε άδεια και της έδωσε η Αθήνα. Σε περιφέρειες όπως η Αττική ή η Κεντρική Μακεδονία, αυτό είναι εντελώς αντίθετο στην δυνατότητά μας να συντονίζουμε τη δράση μας ώστε να μην λειτουργούν ο ένας δήμος απέναντι στον άλλον. Βεβαίως, υπηρετεί και το κεντρικό πολιτικό σύστημα σε ένα θέμα που ο υπουργός δεν έχει τα κότσια να πάρει μια σκληρή πολιτική απόφαση. Και αυτό διότι, έτσι όπως το έχει στήσει το κράτος, είναι σχεδιασμένο να καταστρέψει τη μικρομεσαία επιχείρηση και να καταστρατηγήσει εργασιακά δικαιώματα αλλά το κάνει χωρίς να φαίνεται ως υπεύθυνο αυτής της εξέλιξης. Κρύβεται πίσω από έναν αντιδήμαρχο για να «ξεχειλώσει» δικαιώματα εργαζομένων και να οδηγήσει μικρότερες εταιρίες σε εξαγορά ή συγχώνευση χωρίς να εμφανίζεται πουθενά ο «δράστης του εγκλήματος». Ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα του κεντρικού πολιτικού συστήματος αυτό είναι παράδειγμα πολιτικής ατολμίας και αναλγησίας.

Το ερώτημα είναι γιατί να το κάνει ο αντιδήμαρχος; Κύριε Κορομάντζο πως δεχθήκατε να υπογράψετε αυτή την απόφαση; Προφανώς δεν συνειδητοποιείτε πως εργαλειοποιείστε από το κεντρικό κράτος για να κάνετε τη βρώμικη δουλειά του. Κάθε έμπειρος πολιτικός θα έλεγε στο κράτος «ή δώσε μου όλη την ευθύνη για το φάρμακο ώστε να σχεδιάσω σωστά την παροχή τους ή δώσε την στην Περιφέρεια ως μέτρο αναπτυξιακό ή πάρε την όλη εσύ και κάνε τη δουλειά σου ώστε να κριθείς από την αποτελεσματικότητά σου». Και σε κάθε περίπτωση, αν κάτι τέτοιο ερχόταν στο γραφείο μου, θα έφερνα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο διότι είναι βαθύτατα πολιτικό, όχι διεκπεραιωτικό, και για να μην κατηγορηθώ ότι κάνω το χατίρι μιας εταιρίας. Για έναν πολιτικό της δικής σας εμπειρίας, κάποιος που δεν σας ξέρει, θα υποθέσει ή ότι μεθύσατε από την εξουσία που σας έδωσαν ή ότι είχατε κάποιο λόγο να υπηρετήσετε τα συμφέροντα της εταιρίας του κ. Μαρινόπουλου. Επειδή θέλω με κάθε τρόπο να πιστέψω ότι η ηθική σας δεν σηκώνει αμφισβήτηση το μόνο που μπορώ να συμπεράνω είναι ότι δεν καταλάβατε το λάθος που κάνατε όταν αναλάβατε την ευθύνη και σας ζητώ να αποσύρετε την απόφασή σας».

Σχετικά με τη δημόσια κριτική που ασκείται από διάφορες πλευρές για την παρέμβαση του Μεγάλου Περίπατου στο κέντρο της πόλης, ο Παύλος Γερουλάνος ζήτησε να μην φοβηθεί η Δημοτική Αρχή τη δημόσια διαβούλευση ώστε να λυθούν αποτελεσματικά όποια προβλήματα ήδη εντοπίζονται κατά την υλοποίηση του έργου.

«Ο Μεγάλος Περίπατος έχει δημιουργήσει αντιδράσεις σε διάφορα επίπεδα, σε επίπεδο εφαρμογής, σε επίπεδο οικονομικό, σε επίπεδο αισθητικής. Αυτή η αντίδραση πολλές φορές είναι χωρίς σκέψη, πολλές φορές χωρίς περιεχόμενο. Πολλές φορές όμως έχει και σκέψη και περιεχόμενο. Αυτό λοιπόν το περιεχόμενο, αυτή τη σκέψη πρέπει να τη βγάλουμε σε μια ανοιχτή διαβούλευση. Να μην φοβηθεί η δημοτική αρχή να ανοίξει το θέμα σε μια δημόσια διαβούλευση, σε ειδικούς αλλά και στον κόσμο που ζει την εμπειρία. Λογικό είναι να υπάρχουν δυσκολίες, αλλά πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός επίλυσης, για να δείξουμε και η δημοτική αρχή αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι μπορούμε να αντιδράσουμε γρήγορα. Άρα, να μη φοβηθούμε τον διάλογο. Να ανοίξουμε αυτό τον διάλογο στην κοινωνία άμεσα. Εμείς θα το κάνουμε ως παράταξη, αλλά είναι πολύ σημαντικό να γίνει και από τη δημοτική αρχή. Και να φέρουμε εδώ τις απόψεις των πολιτών, ώστε αυτό που θα φτιάξουμε στο τέλος να είναι πολύ καλύτερο από αυτό που σχεδιάστηκε».

Εκφράζοντας την ανησυχία του για τον τρόπο που προωθούνται οικονομικά ζητήματα στον Δήμο χωρίς να περνούν από διαπαραταξιακό διάλογο, ακόμα κι αν αυτό ορίζει το γράμμα του νόμου, ο κ. Γερουλάνος τοποθετήθηκε, ζητώντας να δείξει το συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο ότι δεν φοβάται τον διάλογο.

«Έχουμε θορυβηθεί πάρα πολύ σχετικά με τις υποθέσεις των 15 εκατομμυρίων που πηγαίνουν στην Οικονομική Επιτροπή και δεν έρχονται εδώ. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι το δικαίωμα να μην κάνουμε διάλογο δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε διάλογο. Το γεγονός ότι μια μικρή ομάδα μπορεί να πάρει μια απόφαση, δεν σημαίνει ότι δεν θα φέρουμε τη συζήτηση στη μεγάλη ομάδα, όπου εδώ υπάρχουν άνθρωποι με τεράστια πείρα, με εξαιρετικές ικανότητες να παρέμβουν. Παρόλο που ο  Νόμος ακυρώνει τη σημασία του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν σημαίνει αυτό ότι και η πρακτική του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να ακυρώνει τη σημασία του. Σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο μέσα, υπάρχουν απόψεις και αυτές οι απόψεις αξίζει να ακουστούν για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.Το ίδιο και για τα τεχνικά θέματα τα οποία χειρίστηκαν τα διαμερίσματα, με τρόπο ο οποίος πραγματικά δεν άξιζε ούτε για το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε για τα διαμερίσματα, ούτε βεβαίως και για τη δημοτική αρχή. Δεν πρέπει εδώ να δείξουμε ότι φοβόμαστε τον διάλογο. Πρέπει να δείξουμε ότι συνεχίζουμε τον διάλογο παρότι το Κράτος με τον δικό του Νόμο τον έχει περιορίσει».

Τέλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ στάθηκε με έμφαση στα βίαιη συμπεριφορά εναντίον του Δημάρχου κατά την επίσκεψή του σε γειτονιά της Αθήνας το Σαββατοκύριακο, καταδικάζοντας το περιστατικό και ζητώντας από όλες τις παρατάξεις να είναι μαζί απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

«Καταδικάζουμε τα χθεσινά γεγονότα. Αυτός ο τρόπος που συμπεριφέρεται ένας πολίτης απέναντι σε μια Αρχή, δείχνει πολίτες που φοβούνται τον διάλογο, δείχνει πολίτες που δεν έχουν επιχειρήματα. Με καφέδες και προπηλακισμούς δεν κάνεις πολιτική. Πρέπει να το εκφράσουμε αυτό από όλες τις παρατάξεις, ότι τέτοιες μορφές βίας δεν θα ανεχτούμε ποτέ. Επιμένω ότι αυτές είναι συμπεριφορές ανθρώπων που φοβούνται τον διάλογο και πρέπει να πω ότι τον τελευταίο καιρό έχει ανοίξει, τουλάχιστον εδώ, ένας καλός διάλογος μεταξύ των παρατάξεων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *