Αρχείο

Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Σα. Ιαν 18th, 2025

myEleusis: Μύηση στην Ελευσίνα του χθες με τα μάτια του σήμερα

myEleusis | Το έργο

Ένα εμβληματικό έργο πολιτισμού διαμορφώνεται πλέον με ευκρίνεια  στην Ελευσίνα και μυεί κατοίκους και επισκέπτες της πόλης στην ιστορία και τον μύθο της ελευσινιακής λατρείας. Χιλιάδες τεκμήρια από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται για την ανάδειξη γνωστών και άγνωστων πτυχών των Ελευσινίων Μυστηρίων· πρωτότυπα κείμενα συντάσσονται προσφέροντας μια νέα γνωριμία με όσα έχουν φέρει στο φως ερευνητές, αρχαιολόγοι και ιστορικοί· οκτώ ξεχωριστές τεχνολογικές εφαρμογές επαναπροσεγγίζουν μέσα από τις πλέον σύγχρονες μεθόδους όσα γνωρίζουμε για τις τελετές που  επί αιώνες οδηγούσαν πλήθη από όλο τον τότε γνωστό κόσμο στην Ελευσίνα.

Οι τεχνολογικές εφαρμογές

Ξεχωριστό ρόλο στο myEleusis κατέχουν οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», η εταιρεία πληροφορικής CITE και η εταιρεία πολιτιστικής παραγωγής και διαχείρισης MENTOR έχουν αναλάβει τη δημιουργία εφαρμογών αξιοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Τα μνημεία της αρχαιότητας ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας στο myEleusis.AR (augmented reality). Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της Ελευσίνας γίνονται τόπος παιχνιδιού και μάθησης όπου, λύνοντας γρίφους και πρωταγωνιστώντας στην πλοκή εμπνευσμένων από την αρχαία Ελευσίνα σεναρίων, οι παίκτες γνωρίζουν τα Ελευσίνια Μυστήρια μέσα από μοναδικές εμπειρίες στα myEleusis.SG (serious game), myELeusis.PS (personalised storytelling) και myEleusis.GA (gaming applications).

 Ένα ακόμα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής αποτελεί το ψηφιακό αποθετήριο, myEleusis.Repo (repository), το οποίο θα χρησιμεύσει στην καταγραφή, τεκμηρίωση και ταξινόμηση των ευρημάτων και των εκθεμάτων του αρχαιολογικού μουσείου και χώρου της Ελευσίνας αλλά και στην τροφοδότηση όλων των εφαρμογών του έργου με πλούσιο και ποικίλο ψηφιακό υλικό. Με τη χρήση της τεχνολογίας επιτυγχάνεται η απομακρυσμένη επίσκεψη και στο μουσείο της Ελευσίνας. Το myEleusis.VM (virtual museum) δίνει τη δυνατότητα σε επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης να θαυμάσουν και να μελετήσουν κάποια από τα σημαντικότερα εκθέματα της αρχαιολογικής κληρονομιάς της χώρας μας, τα οποία έχουν απεικονιστεί τρισδιάστατα και θα διατίθενται σε ποιότητα που αναδεικνύει ακόμα και τις μικρότερες λεπτομέρειες. Εκτός από τη μόνιμη έκθεση του αρχαιολογικού μουσείου της Ελευσίνας, το εικονικό μουσείο δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας εναλλακτικών εικονικών εκθέσεων με την αξιοποίηση των εικονικών εκθεμάτων σε επιμέλεια της ΕΦΑΔΑ. Πριν «φτάσει» κανείς στο εικονικό μουσείο, μπορεί να «ακολουθήσει» τη διαδρομή από την Αθήνα ως το Ιερό της Δήμητρας και της Κόρης στην Ελευσίνα κατά μήκος της Ιεράς Οδού, τη διαδρομή που ακολουθούσαν και οι μύστες κατά την αρχαιότητα, με τον ψηφιακό διαδραστικό χάρτη myEleusis.map.

Οι παραπάνω εφαρμογές θα συμπεριληφθούν στο myEleusis.web, έναν διαδικτυακό τόπο αφιερωμένο στα Ελευσίνια Μυστήρια και στη σύγχρονη επίσκεψη στον τόπο τέλεσής τους, επιτόπου ή εξ αποστάσεως. Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας θα έχει πρόσβαση σε πλούσια κειμενογραφία αναφορικά με τα Ελευσίνια Μυστήρια, στα χιλιάδες τεκμήρια που συγκεντρώνονται για το myEleusis μέσω πληθοπορισμού (crowdsourcing), καθώς και στις εφαρμογές του έργου.

Οι ομάδες

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής εγγυάται την επιστημονική εγκυρότητα του περιεχομένου, συνδράμει στη διαμόρφωση των προδιαγραφών των εφαρμογών, ώστε να πληρούνται οι ανάγκες των αρχαιολόγων, του αρχαίου ιερού και των επισκεπτών, ενώ συμβάλλει και στη δημιουργία και αξιολόγηση των σεναρίων και του περιεχομένου. Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» (Παράρτημα Ξάνθης) με την πολυετή εμπειρία των ερευνητικών του ομάδων εξασφαλίζει τη μεταφορά της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας στο myEleusis με τη δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών. Η εταιρεία πληροφορικής CITE-Communications & Information Technologies Experts φέρνει τη μοναδική της τεχνογνωσία και εμπειρία στη δημιουργία ψηφιακών εμπειριών. Τέλος, η εταιρεία πολιτιστικής παραγωγής και διαχείρισης MENTOR, που εδρεύει και δραστηριοποιείται στην Ελευσίνα, αξιοποιεί για το έργο τις βέλτιστες πρακτικές στην επικοινωνία και την πολιτιστική παραγωγή και συνάπτει συνεργασίες με καταξιωμένους επαγγελματίες στη δημιουργία του χάρτη και σε ό,τι αφορά τη διαδικτυακή παρουσία του έργου.

Με δυο λόγια

Το myEleusis φέρνει τα Ελευσίνια Μυστήρια στο σήμερα. Η τεχνολογία γίνεται ο αγωγός μέσα από τον οποίο το αιώνιο και πανανθρώπινο μήνυμα της ελευσινιακής λατρείας φτάνει στον σημερινό επισκέπτη. Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Ελευσίνας μετασχηματίζεται σε μια μοναδική, σύγχρονη εμπειρία γνωριμίας με τον μύθο και την Ελευσινιακή λατρεία, εξερεύνησης, διασκέδασης και μάθησης.

Μέχρι την ολοκλήρωση των εφαρμογών, ακολουθήστε το myEleusis στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξερευνήστε στην ιστοσελίδα το πλούσιο περιεχόμενο που αφορά τις σημαντικότερες μυστηριακές τελετές της αρχαιότητας και εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε τα νέα του έργου.

Εγγραφή στο newsletter: https://myeleusis.com/

Social media: Facebook, Instagram

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο των Ειδικών Δράσεων «Υδατοκαλλιέργειες» – «Βιομηχανικά Υλικά» – «Ανοιχτή Καινοτομία στον Πολιτισμό», στο πρόγραμμα «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» (ΕΠΑνΕΚ) και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *