Μπορεί τα Χριστούγεννα να αργούν ακόμα, όμως τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έκαναν ήδη την εμφάνισή τους στα ζαχαροπλαστεία του Πειραιά και όλης της χώρας.
Από τις αρχές Οκτωβρίου, οι καταναλωτές άρχισαν να προμηθεύονται τα πρώτα ταψιά, με τους ζαχαροπλάστες να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τη φετινή ζήτηση.
«Άρχισαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Συνήθως τα βγάζαμε του Αγίου Δημητρίου, αλλά φέτος μας τα ζητούσαν πιο νωρίς. Έτσι ξεκινήσαμε την παραγωγή και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση», λέει ιδιοκτήτρια ζαχαροπλαστείου στο Action24.
Το μελομακάρονο κερδίζει ξανά τη μάχη
Όπως φαίνεται, το μελομακάρονο παραμένει ο βασιλιάς των Χριστουγέννων, αφήνοντας τον κουραμπιέ στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων.
«Το μελομακάρονο νικάει τον κουραμπιέ πάντα!», λένε οι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας πως φέτος η γεύση “Ντουμπάι” – με σοκολάτα, καραμέλα και ξηρούς καρπούς – έχει την τιμητική της.
Οι παραδοσιακές συνταγές βέβαια παραμένουν σταθερή αξία: «Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο άρωμα του μελιού και της κανέλας», λέει ζαχαροπλάστης από τη Δραπετσώνα, σημειώνοντας ότι «ο κόσμος έχει ανάγκη από λίγη γλύκα νωρίτερα φέτος».
Οι βιτρίνες γέμισαν… Χριστούγεννα από τον Οκτώβρη
Οι βιτρίνες στα ζαχαροπλαστεία θυμίζουν ήδη γιορτές, με λαμπιόνια, κόκκινες κορδέλες και κουτιά δώρου. Πολλοί μάλιστα αγοράζουν μελομακάρονα «για το σπίτι», ενώ άλλοι τα προσφέρουν ήδη ως κεράσματα.
Η πρόωρη ζήτηση αποδίδεται και στο καλό φθινοπωρινό κλίμα αλλά και στο γεγονός πως ο κόσμος αναζητά κάτι θετικό και αισιόδοξο εν μέσω ακρίβειας και πίεσης.
Όπως σχολιάζει επαγγελματίας του Πειραιά: «Ο κόσμος θέλει να μπει στο κλίμα των Χριστουγέννων πιο νωρίς φέτος. Να νιώσει λίγο φως και χαρά. Και τι καλύτερο από ένα μελομακάρονο;».